Bernát, Felícia
EUR 384,81 Ft
USD 364,07 Ft
8 °C
30 °C

Az Örmény Tudományos Akadémia felfüggeszti kapcsolatait az MTA-val

2012.09.04. 10:41 Módosítva: 2012.09.04. 13:58

Az Örmény Tudományos Akadémia (NAS) felfüggeszti kapcsolatait a Magyar Tudományos Akadémiával (MTA) amiatt, hogy a magyar hatóságok kiadták Azerbajdzsánnak az örmény tiszttársa meggyilkolásáért életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt Ramil Safarov azeri katonatisztet. A NAS hétfői közleményéről az Armenia News hírportál számolt be.

A dokumentumban kiemelték, hogy a magyar kormány lépéseire válaszul kénytelenek felfüggeszteni a magyar társintézményhez fűződő viszonyukat. Az EU- és NATO-tagállam Magyarország hatóságainak és Azerbajdzsánnak a megegyezése sokkolta és mélységesen felháborította az örmény tudósokat.

A NAS a magyar tudósokhoz fordulva reményét fejezte ki, hogy „hallatják hangjukat a magyar hatóságoknál, elítélik és helytelenítik az ügyletet". A hírportál anyagában emlékeztettet arra, hogy Ramil Safarovot augusztus 31-én adta ki Azerbajdzsánnak Magyarország, ahol életfogytiglani börtönbüntetését töltötte, mert 2004-ben álmában megölte örmény katonatársát. Safarovot hazatérésekor Bakuban ünnepélyesen fogadták, Ilham Aliyev államfő azonnal elnöki kegyelemben részesítette.

Az MTA megérti, de sajnálja

A Magyar Tudományos Akadémia a sajtóból értesült arról, hogy az Örmény Tudományos Akadémia kénytelen felfüggeszteni kapcsolatait az intézménnyel, mert a magyar hatóságok kiadták Azerbajdzsánnak az örmény tiszttársa meggyilkolásáért életfogytiglani börtönbüntetését töltő Ramil Safarovot.

Örmény tudóstársaink helyzetét megértve és velük együtt érezve sajnálattal vesszük tudomásul a kapcsolatok felfüggesztésének hírét. Reméljük, hogy ez a döntés rövid időre szól, és tudományos együttműködésünket mihamarabb a korábbi baráti szellemben folytathatjuk. Ramil Safarov Azerbajdzsánnak történő kiadása jogi, politikai és lelkiismereti kérdés.

A körülmények jogi szempontjait nemzetközi jogászok részletesen elemezték a sajtóban is. Politikai nyilatkozatot - ahogyan korábban sem - az Akadémia nem tesz. A lelkiismereti megnyilvánulás mindenkinek személyes ügye, amelyet az MTA tagjai mind a magyar hatóságok, mind örmény tudóstársaik irányába egyénileg tesznek meg.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek