Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Negyedikek lettünk a rejtvényfejő-vb-n

2012.10.06. 15:24

A horvátországi Kraljevicában szombat délben ért véget a 21. Rejtvényfejtő-világbajnokság, amelyen a magyar válogatott a negyedik helyezést szerezte meg 36 csapat közül. Az egyéni versenyen a legjobban Horváth Zoltán szerepelt, aki szintén a negyedik lett.

A világverseny alapszakaszában 11 egyéni- és két csapatfordulóban mérte össze tudását 145 versenyző. A magyar rejtvényfejtő csapat tagjai közül a Horváth Zoltán az alapszakaszban elért hatodik helyezését továbbjavította, így végzett a negyedik helyen. A négyfős csapat tagjai közül Madarassy Pál a 9., Gyimesi Zoltán a 12., Németh Zoltán az 51. helyet szerezte meg.

A világ legjobb logikai rejtvényfejtője egyéniben a német Ulrich Voigt lett (aki ezzel nyolcszoros világbajnok), míg csapatban a német válogatott győzött a japánokat és az amerikaiakat megelőzve. A további részletes eredményeket a verseny honlapján lehet megtekinteni.

Sudoku volt a felkészítés

Horváth Zoltán 25 éves, veresegyházi közgazdász, aki már 15 évesen is részt vett egy rejtvényfejtő-vb-n, azóta pedig több alkalommal is a legjobb tízben szerepelt. Az idei negyedik helyezése az egyéni legjobbja. Horváth ejtvénykészítőként az egyik fő szervezője volt a tavalyi, Egerben megrendezett 20. Rejtvényfejtő-világbajnokságnak.

Az idei versenyen is olyan logikai rejtvényeket kellett megfejteniük az indulóknak, amelyek nyelv- és kultúrasemlegesek, hiszen csak így lehet összemérni a különböző országokból, különböző írásjeleket használó versenyzőket összemérni. Az egyik legismertebb ilyen típus a hazánkban is népszerű sudoku, ahol 1 és 9 közötti egész számokat kell beírni egy 9*9-es négyzethálóba, számismétlődés nélkül.

A logikai rejtvények világversenye előtt két nappal került sor a 7. Sudoku-világbajnokságra, ahol a
magyar sudokuválogatott (Gyimesi Zoltán, Horváth Zoltán, Major Boglár, Szentkúti Péter) a 8. helyezést érte el 37 csapat közül. Ez a verseny volt a felkészítő verseny a szombaton zárult rejtvényfejtő-vb előtt.

Volt már világbajnokunk is

A korábbi években a magyar válogatott hagyományosan jól szerepel a logikai rejtvényfejtő-vb-n, csapatban már négyszer is bronzérmet szerzett, illetve 2007-ben Madarassy Pál egyéniben világbajnok lett. A csapat tagjait a Rejtvényfejtők Országos Egyesülete minden évben válogatóversenyen választja ki, a csapat kapitánya István György volt, aki korábban egyéni ezüstérmet szerzett.

A világversenynek hazánk már három alkalommal is otthont adott: 1999-ben Budapesten, míg
2005-ben és tavaly, 2011-ben Egerben találkoztak világ legjobb rejtvényfejtői. A következő világbajnokságra, 2013 októberében Pekingben kerül sor – de előtte még november 9-11.
között egy különleges, 24 órás rejtvénybajnokság lesz Budapesten, ami nemcsak a szellemi tudást, hanem a fizikai állóképességet is próbára teszi.