Hedvig
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Életet ment a rákdiagnosztizáló melltartó

2012.10.15. 09:28

Különleges, a mellrák első jeleit detektálni képes sportmelltartót fejlesztett ki a First Warning Systems nevű cég.  A melltartó jobb hatásfokkal és sokkal hamarabb veszi észre a daganatokat, mint a hagyományos, mammográfiás szűrési eljárások.

A technológia a sejtek hőmérsékletének nagyon pontos mérésén alapszik, ennek a megemelkedése összefüggésben lehet a vérerek megduzzadásával, amelyek a növekvő tumort táplálják. Egy szoftver mintázatokat keres a hőmérsékleti értékekben, és a statisztika elemzésével a hagyományos szűrésekhez képest akár hat évvel korábban is észreveheti a mellrák kialakulásának korai jeleit.

A mellrák esetében a korai detektálás kulcsfontosságú (ha kellően korán veszik észre, a túlélési arány 95 százalék), de a rutin mammográfia csak 70 százalékos hatékonysággal dolgozik, ezért sok esetben től későn veszik észre a daganatot, és sok a hamis riasztás is, ami szükségtelen kezelésekhez vezet, és a nő számára óriási lelki megrázkódtatást is jelent. 2009-ben egy amerikai kutatás eredményeként a 40 év alatti nőknek azt javasolták, inkább hagyják ki a mammográfiát, annyira megbízhatatlan. A 650 tesztalannyal végzett klinikai teszteken viszont a melltartó 92,1 százalékos biztonsággal adott helyes diagnózist.

A rákdiagnosztizáló melltartó egyelőre a hivatalos engedélyekre vár, legkorábban 2013-ban kerülhet kereskedelmi forgalomba. Az áráról még nincs hír.