Előd
9 °C
17 °C

Kávé után jobban figyelünk a szavakra

2012.11.09. 10:49

Napi pár csésze kávéban lévő koffeinmennyiség segíti az agyunkat abban, hogy gyorsabban és pontosabban ismerje fel a szavakat, állapították meg német kutatók. A vizsgálat érdekessége, hogy a negatív vagy semleges szavakra nem találták érvényesnek az összefüggést, úgy tűnik, hogy a koffein csak a pozitív információk befogadását segíti.

Korábbi tanulmányokban megmutatták már, hogy a koffein serkenti a központi idegrendszer aktivitását, valamint javítja egyszerű feladatok végzése közben az agyi funkciókat. A mostani tanulmányban azonban Lars Kuchinke, a bochumi Ruhr Egyetem kutatója és munkatársai azt vizsgálták, hogy milyen kapcsolat lehet a koffein és az olyan jellegű érzelmi elfogultság között, mint bizonyos érzelmek összekapcsolása tárgyakkal.

Tesztjeikből arra következtettek, hogy a 200 milligramm koffein (két-három adag kávé) elfogyasztása után 30 perccel elvégzett feladatokban jobb lett a kísérleti alanyok szófeldolgozása, mint koffein nélkül volt, ám csak a pozitív jelentéstartalmú szavak esetében. A negatív és a semleges tartalmú szavakkal szemben a pozitív jelentésű szavakat gyorsabban és pontosabban ismerték fel koffein hatása alatt a tesztalanyok.

A kutatók úgy vélik, hogy a koffein hatásának magyarázata az agy nyelvi készségekért felelős részében keresendő. A tanulmányt a PLoS ONE című online tudományos portálon ismertették a kutatók.