Koronavírus adatok

2021. nov. 30.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Elza
2 °C
8 °C

Eltűnik a bambusz, kihalnak a pandák

2012.11.12. 10:46

A Michigan State University legfrissebb tanulmánya szerint a pandákat kihalás fenyegeti a globális felmelegedés miatt. Az átlaghőmérséklet folyamatos növekedése Kínában a bambuszok eltűnését hozhatja, ez pedig a pandákat veszélyezteti, mivel ez a fő táplálékuk. Kutatók szerint csak akkor élhetik túl az állatok, ha a bambusz más területeken is meg tud maradni.

Nem új, hogy a pandák a veszélyeztetett fajok között vannak, eddig azonban főleg azért aggódtak értük, mert nagyon kevés példány él szabadon, és kevés utódot szülnek. Most azonban új veszély fenyegeti őket. A kutatás alapján a következő században teljesen eltűnhet a bambusz, hacsak nem sikerült a magasabb hűvösebb helyeken meghonosítani.

Ha túl sokáig várnak a tudósok az áttelepítéssel, akkor más élőlények, növények, vagy akár emberek foglalhatják el azokat a területeket, amelyek megfelelőek lennének a bambuszoknak. Jianguo Liu szerint most még van esély, ha azonnal lépnek, ha várnak, akkor túl késő lesz.

Kutatók több klímaváltozásos modellt vizsgáltak meg, hogy megjósolhassák a bambusz jövőjét a pandák lakta területeken, a kínai Qinling hegységben. Itt lakik a szabadon élő pandák negyede, így túlélésük szempontjából a hegység fontos terület. A modellek különböző szempontokat vettek figyelembe, de valamennyi hőmérsékletemelkedést jósol a régióban a következő évszázadban.

Az eredmények alapján arra következtetnek, hogy a század végére a bambuszok 80-100 százaléka eltűnik, mert nem tud alkalmazkodni a magasabb hőmérséklethez. A megoldás a bambusz élőhelyének áthelyezése magasabb, hűvösebb régiókba, de ez is csak akkor megoldás, ha az emberiség tesz a felmelegedés ellen és csak a modellekben számolt mértékben nő a hőmérséklet, nem jobban.

A pandák többsége rezervátumokban él, az emberi beavatkozástól védetten. Ezekben a rezervátumokban sincsenek jobban védve a bambuszok a felmelegedés ellen, hamarosan nem lesz megfelelő a hőmérséklet itt sem a túléléshez.