Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Először fotózták le a DNS-t

2012.11.28. 19:53

Elektronmikroszkóppal sikerült képet alkotni a James Watson és Francis Crick által leírt, dupla spirál alakú DNS-ről. Olasz kutatók szilíciumos nanoágyon készítették el a képet. Ezzel a technikával azt is meg tudják nézni, hogy a fehérjék, az RNS vagy más biomolekulák miként lépnek kapcsolatba egymással.

A DNS szerkezetét eredetileg röntgen kristallográfia segítségével fedezték fel. A DNS kristályos tömbjeiben az atomok szétszórják a röntgensugarakat, amelyek bonyolult mintázatot alkotnak egy filmen. Ezek a képek nem jól láthatók, értelmezésük összetett matematikai számításokat igényel.

dn22545-1 300
Fotó: Enzo di Fabrizio

Az új képek sokkal egyértelműbbek, mivel láthatóak rajta a DNS-ek szálai. A röntgensugár helyett elektronokat alkalmazó új módszert Enzo di Fabrizio, az olasz Genovai Egyetem munkatársa próbálta ki az örökítőanyagon. DNS-szálakat feszítettek ki egy oldatban, és nanoméretű szilíciumoszlopokra rakták őket. Olyan nanoméretű pilléreket építettek, amelyek rendkívül víztaszítóak. Így a nedvesség gyorsan elpárolgott, hátrahagyva a könnyen megfigyelhető DNS-t. Apró lyukakat is fúrtak a nanoanyagba, hogy jobb minőségű képeket tudjanak készíteni.

Az eljárás egyelőre csak a laboratóriumi körülmények között működik, hat molekulát raknak egy hetedik köré. Erre azért van szükség, mert a képalkotáshoz használt elektronok energiája túl nagy, egyetlen DNS-molekulát könnyedén széttörnének. Később, érzékenyebb eszközökkel akár egy DNS-hélixet is meg tudnak majd figyelni.

A két pillér közt látható vonal a kifeszített DNS
A két pillér közt látható vonal a kifeszített DNS