![](https://indexadhu.hit.gemius.pl/redot.gif?id=nSCbubuYpDWJZLZs0TssLrbt33Lk5kbipuiZrkg89G3.g7/stparam=skrjjshgja/fastid=eeorncrnbsilkneetelidigetojp/nc=0)
Lisztkukacból lesz a jövő hamburgere
Most a háztáji állatok használják el az összes termőföld 70 százalékát, de ahogy globális szinten megnő az állati fehérje iránti kereslet, 2050-re várhatóan 80 százalékra nő ez az arány. Az állattartás azonban rendkívüli mértékben károsítja a környezetet, és a globális felmelegedést okozó légköri üvegházgázok mennyiségét is növeli.
![tenebrio molitor](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/367/3673/36735/3673584_c98282c9ba1f67ce8e07fd84f4f51d6e_wm.jpg)
Számtalanszor felmerült már az a javaslat, hogy a tápláléklánc alacsonyabb szintjén helyet foglaló élőlények közt, a rovarok köreiben kellene megkeresni a háziállatok pótlását, hátha így kisebb környezetkárosítással tudunk fehérjét termelni. Csakhogy igen kevés információnk volt arról, hogy mibe kerülne a rovarok nagyüzemi tenyésztése, fejtette ki Dennis Oonincx, Wageningen Egyetem kutatója.
Oonincx és kollégái megvizsgálták, hogy a rovarok mennyi üvegházgázt bocsátanának ki a légzésükkel, valamint a tápanyaguk legyártása, a feldolgozás és a boltba szállításuk során. A modellek alapján a lisztkukac tenyésztése sokkal kevesebb kibocsátással jár, mint a hagyományos háziállatoké. A liszkukac tizedakkora helyet igényel, mint a marha, és nagyjából harmadakkorát, mint a disznó, ha ugyanannyi előállított fehérjével számolunk.
Most először sikerült kimutatni, hogy a lisztkukac, és feltehetően más ehető rovarok segíthetnek fenntarthatóvá tenni az élelmiszerek előállítását – mondta Oonincx.
A tudósok szerint a lisztkukac tenyésztéséhez nagyjából annyi energia szükséges, mint a disznók tenyésztéséhez, ami 46-88 százalékkal több, mint amennyit a csirkék igényelnek. Ennek az oka, hogy a kukacokat fűtött környezetben kell tartani, hogy képesek legyenek növekedni.
Persze a legnagyibb kihívás, ami szintén rengeteg pénzt és energiát felemészt, hogy rávegyék az embereket a rovarok fogyasztására. Bár tulajdonképpen kiindulhatunk abból, hogy aki megeszi a rákokokat, annak igazán nem jelenthet gondot a rovarok megevése sem. Ráadásul nem feltétlenül kell az eredeti formájukban kínálni a rovarokat, hiszen azokat feldolgozva, táplálék-kiegészítőként is piacra lehet dobni. A kukacok íze egyébként attól is függ, hogy mivel táplálták őket.
![](https://indexadhu.hit.gemius.pl/redot.gif?id=nSCbubuYpDWJZLZs0TssLrbt33Lk5kbipuiZrkg89G3.g7/stparam=skrjjshgja/fastid=eeorncrnbsilkneetelidigetojp/nc=0)