Emma
-2 °C
6 °C

Így keletkezik a hópehely

2012.12.27. 12:48

BytesizeScience tudománnyal foglalkozó Youtube-csatorna legfrissebb videójában az ünnepekhez kapcsolódva mutatja be, hogyan keletkezik a hópehely. Az American Chemical Society által készített videóból kiderül, hogy ezek a meglepően összetett és szép formák jégből állnak, ami hatszögletű kristályokba rendeződik.

A hópehely kialakulása a videó szerint egy felhőkben szálló porszemmel kezdődik (pontosabban a tizedmikron nagyságú, pornál több nagyságrenddel kisebb méretű, finom eloszlású aeroszol részecsékkel), amelyre rárakódik a levegőben található vízpára. Ez zuhanás közben jéggé fagy, és hatoldalú testté formálódik. Az ismert formák ezután azért alakulnak ki, mert az éleken gyorsabban nő a jég mennyisége. Az eredmény egy hatszög, amely tovább növekszik, amikor a hőmérséklet eléri a mínusz 12 Celsius-fokot. A hideg és meleg levegő váltakozása tovább növeli a fraktálszerűen gyarapodó hópelyhet.

A közhiedelem szerint nincs két egyforma hópehely. A tudósok szerint ez valószínűleg igaz a nagyobbakra. A kisebb, korai szakaszban lévő, egyszerűbb kristályok azonban lehetnek egyformák. A folyamatosan változó környezetnek és a H2O rengetegféle kristályba rendeződési lehetőségének köszönhetően azonban az biztos, hogy nagyon sok fajta hópehely érheti el a talajt.

Amerikai kutatók 2009-ben fantasztikus felvételeket készítettek a hópehely szerkezetéről, akkor galériába gyűjtöttük a fotókat, amelyeken jól látszik a természeti képződmények sokszínűsége. Idén májusban pedig a regensburgi egyetem kutatói megfejtették a hópelyhek kialakulásának matematikáját is, bár fizikája tartogathat még meglepetéseket.