Orsolya
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

A Curiosity fúrhat először marsi kőzetbe

2013.01.16. 16:47
A korábbi Mars-járók csak csiszolni tudták a bolygó kőzeteit, a Curiosity azonban most először meg is fúrhatja azokat, hogy mintát vegyen belőlük. A járműnek ez lesz az utolsó projektje, mielőtt féléves útra indul, hogy elérje a Gale-kráterben található hegyet.

A NASA Mars-járója, a Curiosity egy lapos, halvány erezettségű szikla felé halad. A kutatók remélik, hogy a kőzet a bolygó vizes múltjának bizonyítékait őrzi. A Curiosity a tervek szerint itt végzi el az első fúrásokat, hogy mintát vehessen. Richard Cook, a NASA bolygókutató részlegének (Jet Propulsion Laboratory, JPL) projektmenedzsere szerint a fúrásra két héten belül sor kerülhet.

A Curiosity leszállása óta ez lesz a legösszetettebb művelet, amit a Mars-járó végrehajtott. A fúrás során nyert minták elemzését a Curiosity fedélzetén működő vegyi laboratórium végzi el; az adatok sokat elárulhatnak a térség ásványi összetételéről. John Grotzinger, a Kaliforniai Műszaki Egyetem kutatója szerint rettegve, mégis türelmetlenül várják a műveletet.

Fúrhat, nem csak csiszolhat

Az amerikai űrkutatási hivatal két korábbi Mars-járóját, az Opportunityt és a Spiritet kőzetcsiszolóval szerelték föl, amivel a sziklák rétegei eltávolíthatók voltak. (Az Opportunity mind a mai napig működik, a Spirit azonban 2010 óta nem ad életjelt magáról). A Curiosity ezzel szemben néhány centiméter mélységben is lefúrhat a marsi kőzetekbe, hogy mintát gyűjthessen; ilyen műveletet mostanáig nem végeztek a bolygón.

A Mars-járó tavaly novemberi indítása előtt nem sokkal vetődött fel, hogy a fúróberendezésről egy kevés teflon kerülhet be a mintákba, az idő rövidsége miatt azonban már nem volt mód korrigálni a hibát. Richard Cook szerint a szennyeződés nem befolyásolja a küldetés sikerét.

Féléves vándorút előtt

A Curiosity a tervezettnél több időt töltött jelenlegi tartózkodási helyén, mivel a tudósokat érdekelte az üledékes kőzet. A jármű azonban hamarosan a John Klein-terület felé veszi az irányt, amelyet a kutatócsoport 2011-ben elhunyt tagja tiszteletére neveztek el. A fúrásra kiszemelt kőszikla a Yellow Knife Bay nevű enyhe mélyedésben helyezkedik el, és a töredezett helyszín az űrfelvételek tanúsága szerint éjjelente sokkal lassabban hűl le, mint a környező területek.

A Curiosity végső úti célja a Gale-kráterben magasodó, 5 kilométer magasságú, rétegzett szerkezetű hegy. A Mars-járó a fúrás után azonnal elindul a hegy felé. Az út körülbelül fél évig fog tartani.