Dömötör
9 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Szürke a vörös bolygó belseje

2013.02.21. 12:19
A Marsról érkezett új képek megerősítik, hogy a Curiosity Mars-járó sikerrel vett mintát február 8-án a vörös bolygó felszíni kőzetéből - jelentette be sajtótájékoztatón helyi idő szerint szerdán az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA.

A mikrobiális életformák kifejlődését lehetővé tévő feltételek utáni kutatásra a Marsra küldött robot újabb felvételei megerősítik, hogy a marsjáró nemcsak megfúrta a kőzetet, hanem sikerrel magához is vette tanulmányozásra a kávéskanálnyi kőzetport – közölték.

Marsi talajminta a Curiosity tálcáján
Marsi talajminta a Curiosity tálcáján
Fotó: Curiosity rover / NASA / JPL

Ez az első eset, hogy egy berendezés a Földön kívül fúrt meg kőzetet és vett belőle mintát - hangoztatta Scott McCloskey, a NASA fúrómérnöke. A kőzetmintát a robot többször átszitálja, majd a finom port két fedélzeti műszer átvizsgálja, víz egykori jelenlétére utaló ásványok után kutatva. A mintát a Curiosity egy olyan erezett és szemcsés üledékes kőzetből vette, amelynek formáját valaha víz alakíthatta.

Az új felvételek tanúsága szerint az 1,6 centiméter széles és 6,4 centiméter mély lyukból vett kőzetminta szürke, vagyis eltér a Mars oxidáció miatt vöröses felszínétől.

A NASA sajtótájékoztatóján lelkendezve beszéltek a kutatók arról, hogy teljes siker volt a fúróberendezés használata, amely a legfontosabb esemény a Curiosity-csoport munkájában azóta, hogy a marsjáró augusztus 6-án sikeresen landolt a vörös bolygón. A fúró volt a Curiosity tizedik kipróbált műszere a landolás óta.

A szakemberek szerint a kőzet belsejébe hatolás egyfajta időkapszulát nyithat meg, amely 3-4 milliárd évre visszamenőleg engedhet bepillantást a bolygó történetébe. A tudósok közölték, hogy hamarosan közzéteszik a kőzettani vizsgálatok eredményét.

A fúrás nyomai a Marson
A fúrás nyomai a Marson
Fotó: Curiosity rover / NASA / JPL

A NASA 2,5 milliárd dolláros összköltségű, csaknem két évre tervezett Curiosity-programjának célja, hogy kiderítse, létezhettek-e valamikor a Marson mikrobiális életformák kifejlődését lehetővé tévő feltételek.