Gondok adódtak a Dragon űrhajóval

2013.03.01. 21:28

Gondok adódtak a pénteken a nemzetközi űrállomás felé elindított Dragon teherszállító űrhajóval, amelyet az amerikai űrkutatási hivatal bérel egy magáncégtől, mert a saját eszközeivel egyelőre nem képes utánpótlást eljuttatni az asztronautáknak.

A tonnányi rakományt hordozó Dragon a légierő floridai támaszpontjáról startolt egy Falcon 9-es rakéta segítségével. Ez példaszerűen sikerült, és tíz perccel az indítás után az űrhajó Föld körüli pályára állt, ahol ki kellett volna nyitnia a napelemeit, és megkezdenie a közelítő manővereket. Ekkor azonban gondok jelentkeztek.

A NASA közlése szerint a manőverezéshez használt négy hajtómű közül csak egy indult be, és nem sikerült a napelemek tábláinak kinyitása sem. A mérnökök több órán át foglalkoztak a problémákkal, mire sikerült egy ausztráliai átjátszó állomás közvetítésével küldött parancsok segítségével egy második hajtóművet is beindítani, és kinyitni a napelemek paneljait.

Magyar idő szerint késő este Elon Musk, a SpaceX vezetője a Twitteren jelentette be, hogy sikerült elhárítani az üzemzavart, beindították az összes manőverező hajtóművet, és a napalemtáblák is kinyíltak.

A Dragon elvileg két manőverező rakétával is el tudja érni a 350 kilométer magasságban keringő űrállomást, amelynél az eredeti tervek szerint szombaton köt ki, de ez késhet a műszaki hiba miatt. A rakományban kísérleti anyagok, növényi magvak, tudományos kísérletekhez egérőssejtek, élelmiszer, víz, ruha, alkatrészek, egy légtisztító készülék és egyéb küldemények vannak.

Ez a Space X vállalat által gyártott, ember nélkül repülő eszköz harmadik útja. Az első tavaly májusban a kipróbálását szolgálta, és annak bizonyítását, hogy képes csatlakozni az űrállomáshoz. Tavaly októberben a második út során már rakományt is szállított az ISS-hez. Az amerikai űrhivatal 12 útra szerződött le a vállalattal. A Dragon visszafelé is képes rakományt szállítani, mert nem semmisül meg a légkörben. A SpaceX 2015-re akarja elkészíteni az új változatát, amellyel már emberek is utazhatnak.  • Tippek
  • Árfolyam