Rövidebb szárnnyal védekeznek a fecskék

2013.03.19. 09:10

Rövidülő szárnyakkal segíti az autóforgalom által katalizált evolúció a madarak túlélését, legalábbis egy amerikai kutatás eredményei szerint. A Current Biology című szaklapban megjelent cikk szerint mindig az adott kor legeredményesebb ragadozói kényszerítenek rá egy fajt a fejlődésre, és mostanában a nagy méretű, gyorsan közlekedő autók töltik be ezt a szerepet.

A kutatás a nebraskai fecskepopuláció harmincéves megfigyelésére alapul. A fecsék előszeretettel fészkelnek házak, hidak és egyéb épületek kiszögellései alatt, így elkerülhetetlen, hogy időnként kapcsolatba kerüljenek az erre közlekedő autókkal. Az ennek a találkozásnak áldozatul eső, illetve az egyéb okok miatt elpusztuló fecskéket összehasonlítva kiderült, hogy az közlekedési balesetben kimúló fecsék szárnya rendszerint hosszabb, mint azoké, akik természetes halálnemekben pusztulnak el. A kutatók szerint könnyel elképzelhető, hogy a rövidebb szárny segíti a gyorsabb manőverezést és felszállást, vagyis a menekülést a közeledő autók elől.

Az evolúciós változás térnyerését erősítheti az is, hogy a harminc év alatt egyre kevesebb olyan fecske volt, amelyet autó gázolt el. A kutatók szerint azonban más magyarázat is létezhet a jelenségre: a fecskék képesek egymást másolva új képességeket tanulni, így előfordulhat, hogy a rövidebb szárny csak rásegít erre a folyamatra. A lényeg, hogy a fecskék alkalmazkodnak az új, minden eddiginél veszélyesebb körülményekhez.  • Hírek
  • Személyi kölcsön