Árpád
-2 °C
4 °C

Kihalt egy kagylófaj a fukusimai erőmű környékén

2013.04.02. 15:02

Szinte teljesen eltűnt a tengerből egy kagylófaj a 2011-ben balesetet szenvedett és a környező vizeket azóta is radioaktív anyagokkal szennyező Fukusima-1 atomerőmű közelében lévő 30 kilométeres partszakaszon japán kutatók közlése szerint.

A japán környezettani intézet és a radiológiai intézet kutatásai szerint a Thais clavigera nevű faj a két évvel ezelőtti, Richter-skála szerinti 9-es erősségű földrengést és cunamit követően balesetet szenvedett erőmű 20 kilométeres sugarú körzetében átvizsgált tíz helyszínből nyolc ponton teljesen kihalt.

Más kagylófajok habár nem tűntek el a vizsgált vizekből, számuk jelentősen csökkent az erőmű körzetében, és a megvizsgált állatokban radioaktív anyagok jelentős koncentrációját mutatták ki.

A kutatók szerint a fukusimai atombaleset okolható a Japán vizeiben amúgy nagy számban élő kagylófaj eltűnéséért. A katasztrófát megelőző cunami nem okozhatta a faj kihalását, mivel az állatok más, szintén szökőár sújtotta régiókban túlélték a természeti csapást, kizárólag az erőmű körzetéből tűntek el teljesen.

A szakemberek – akik négy hónapig vizsgálták a kagylópopulációk változását Japán keleti partvidékén – azt ígérték, hogy tovább fogják kutatni a nukleáris katasztrófa és a fajok kihalása közti összefüggéseket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?