Valér
-1 °C
0 °C

Mesterséges szívizom kifejlesztésén dolgoznak

2013.04.05. 12:32

Mesterséges szívizom létrehozásán dolgoznak német tudósok, hogy a szövetek segítségével erősítsék meg az infarktuson átesett betegek szívét. A szakemberek célja őssejtekből olyan szövetet előállítani, amelyek a szívizomra felfűzve segítené a vér pumpálását – hangzott el csütörtökön a német kardiológiai társaság éves ülésén Mannheimben.

Egy infarktus során szívizomsejtek halnak el az alacsonyabb fokú vérátáramlás miatt. Mivel a szívizom nem képes regenerálódni, a sejtkárosodás visszafordíthatatlan. A tudósok ezért kutatnak olyan terápiás lehetőségek után, amelyen révén újranöveszthetők lennének a szívizomsejtek.

"Abból indulunk ki, hogy a sejtterápia olyan fejlettségi szinten lesz, hogy elvezethet a szívizom regenerálásához egy infarktus után" – magyarázta Gerd Hasenfuss kardiológus. A szív és érrendszer kutatásával foglalkozó német központ munkatársai megkísérelnek őssejtből szívizomsejtet előállítani. A kutatás jelenleg még gyerekcipőben jár, csak állatkísérletek zajlanak. Az embereken végzett vizsgálatokra még legalább öt, az eljárás klinikai használatára pedig biztosan több mint tíz évet kell várni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!