Móric
14 °C
17 °C

Mesterséges szívizom kifejlesztésén dolgoznak

2013.04.05. 12:32

Mesterséges szívizom létrehozásán dolgoznak német tudósok, hogy a szövetek segítségével erősítsék meg az infarktuson átesett betegek szívét. A szakemberek célja őssejtekből olyan szövetet előállítani, amelyek a szívizomra felfűzve segítené a vér pumpálását – hangzott el csütörtökön a német kardiológiai társaság éves ülésén Mannheimben.

Egy infarktus során szívizomsejtek halnak el az alacsonyabb fokú vérátáramlás miatt. Mivel a szívizom nem képes regenerálódni, a sejtkárosodás visszafordíthatatlan. A tudósok ezért kutatnak olyan terápiás lehetőségek után, amelyen révén újranöveszthetők lennének a szívizomsejtek.

"Abból indulunk ki, hogy a sejtterápia olyan fejlettségi szinten lesz, hogy elvezethet a szívizom regenerálásához egy infarktus után" – magyarázta Gerd Hasenfuss kardiológus. A szív és érrendszer kutatásával foglalkozó német központ munkatársai megkísérelnek őssejtből szívizomsejtet előállítani. A kutatás jelenleg még gyerekcipőben jár, csak állatkísérletek zajlanak. Az embereken végzett vizsgálatokra még legalább öt, az eljárás klinikai használatára pedig biztosan több mint tíz évet kell várni.