Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Gyorsan mutálódik a madárinfluenza-vírus

2013.04.10. 11:33

A dél-kínai Sencsen egyetem kutatói szerint az új madárinfluenza-vírus akár nyolcszor gyorsabban képes mutálódni, mint egy átlagos influenzavírus. Az egyik kutató, Ho Csien-kuj szerint szokatlan jelenségről van szó, és mivel a vírus evolúciós fejlődését nehéz megjósolni, nem lehet tudni, hogy mekkora veszélyt jelenthet. A szakember a kevés minta ellenére úgy véli, hogy az eddigi eredmények riasztóak, és a hatóságoknak el kell készíteniük a legrosszabb helyzetre vonatkozó forgatókönyvet is.

A legfrissebb jelentések szerint eddig kilenc ember halálát okozta a H7N9 vírus Kelet-Kínában. Eddig bizonyítottan 28 személy fertőződött meg a vírustól. Sanghajból 13 esetet jelentettek, ebből 5 volt végzetes. Nyolc fertőzést Csiangszu, ötöt Csöcsiang, kettőt pedig Anhuj 2 tartományban regisztráltak. A kínai hatóságok országosan megkezdték a fertőzések diagnosztizálásához és kezeléséhez szükséges egészségügyi berendezések minőségi felülvizsgálatát. A jelekből ítélve ugyanis a piacon nem csak ellenőrzött, engedéllyel működő vállalatok gyártanak és értékesítenek ilyeneket a kórházaknak.

Visszaélések és olcsó csirkeburger

A sanghaji hatóságok az élő baromfi árusításának teljes körű betiltását fontolgatják, miután a helyi piacokon húsz pozitív mintát találtak. A városban múlt csütörtök óta több mint 7 ezer mintát vettek és 111 ezer szárnyast vágtak le. A helyi amerikai gyorsétteremben, a McDonald's-ban hétfő óta több mint 40 százalékkal csökkentették a csirkehúst tartalmazó ételek árát.

Csiangszu tartományban legalább kilencféle módon használták fel a csalók a madárinfluenza hírét mások megtévesztésére. Egy ízben magukat tanárnak kiadva tanítási időben felhívták néhány diáknak a szüleit, azt hazudva nekik, hogy gyermekeiket karanténba zárták, és arra kérték, hogy utaljanak pénzt egy megadott kórházi bankszámlára az orvosi költségekre.

A Hszinhua hírügynökség arról számolt be, hogy a délnyugat-kínai Kujcsou tartományban a rendőrség három embert őrizetbe vett, mert a madárinfluenzával kapcsolatos álhíreket terjesztettek az interneten. Kettőjüket öt napra elzárták, mert mikroblogjukon azt állították, hogy a tartományi székhely piacán fertőzött baromfit találtak. Harmadik társukat, aki aktívan vett részt a hír továbbításában, tíz napra vették őrizetbe.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!