Koronavírus adatok

2021. dec. 06.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ambrus
-3 °C
3 °C

Nem pénzkérdés az exobolygók neve

2013.04.14. 21:04

A nyolcszáznál is több eddig felfedezett exobolygó valóban elég unalmas neveket kapott, a Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) szerint ez nem lehet ok arra, hogy eltérjenek a most érvényes elnevezési szabályoktól. Másképp fogalmazva ezt annyit tesz, hogy átverés az a szavazás, ahol a szervezők azt ígérik, hogy némi pénzért cserébe bárki névötlete bekerülhet azok közé a jelöltek közé, amire később az emberek szavazhatnak.

A nevezés díja egy cent híján 5 amerikai dollár, és ez már elég volt ahhoz, hogy az IAU közleményt adjon ki a témával kapcsolatban. A meglehetősen óvatosan fogalmazó, a csalást például „az IAU támogatását nélkülöző kezdeményezésnek” nevező közleményből kiderül, hogy az exobolygókat az egyértelmű azonosítás és a tudományos munka miatt adják az átlagemberek számára furcsán és megjegyezhetetlenül hangzó neveket, mint például a 16 Cygni Bb vagy HD 41004 Ab. Az is szempont ráadásul, hogy a névadási konvenciók a világ bármely nyelvén könnyen alkalmazhatók legyenek, hogy ezzel is megkönnyítsék a határokon átnyúló együttműködést.

Az IAU azonban nem veszi sértésnek az exobolygók népszerűségéből üzletet csináló csalók próbálkozását. Ahogy a közleményből kiderül, a szervezet már 2009-ben is fontolóra vette, hogy a frissen felfedezett Föld-jelöltek ne csak ijesztő, hanem népszerű nevet is kaphassanak. Akkor nem ment át az ötlet, de a folyamatos nyomás miatt az érintett bizottság ismét napirendre vette a témát. Ha az IAU döntéshozói is támogatják, az új elnevezési szabályokat a szervezet honlapján is megjelenítik majd. Amíg azonban ez nem történik meg, a pillanatnyilag érvényes módszer marad érvényben, amiről az érdeklődők bővebben is olvashatnak az IAU honlapján.