A magyar kisfiú, aki szerette a matekot

2013.06.26. 14:53
9781596433076 zoom2

A fiú, aki szerette a matekot: Erdős Pál hihetetlen élete – ezzel a címmel jelent meg egy gyerekeknek szóló könyv a világhírű matematikus életéről. A könyvet Deborah Heiligman, az illusztrációkat by LeUyen Pham készítette, vicces rajzok és történetek vezetik végig az olvasót a matematikus életének fordulópontjain. A könyv lapjain látjhatjuk, ahogy a fiatal Erdős megismerkedik a negatív számokkal, a prímszámok megszállottja lesz, és ahogy végigviszi középiskolás haverjait a budapesti matekkiránduláson.

Nem felejtik ki Erdős legendás különcségét sem: hogy képtelen volt megvédeni magát, és teljesen elveszettnek érezte magát olyan mindennapi feladatokban, mint a főzés. Megemlítik elképesztő önzetlenségét és empátiáját a magán- és szakmai életben.

Híres volt sajátos, ironikus beszédmódjáról is, amelyben például a "meghalt" azt jelentette, hogy abbahagyta a matematikai kutatást, a "lényegtelen lény" kifejezéssel pedig a matematikával nem foglalkozó embert illette.

Erdős Pál az egyik legtermékenyebb matematikus is volt, jóval több tanulmánya jelent meg, mint bárkinek a matematika történetében. Már egészen fiatal korától kiemelkedő matematikai képességekről tett tanúságot. Felsőfokú tanulmányait a Pázmány Péter Tudományegyetem és a Budapesti Műszaki Egyetem között ingázva folytatta, Fejér Lipótnál doktorált a prímszámok számtani sorokban való eloszlásáról.

1934-től ösztöndíjjal Manchesterben tanult, majd az Európában egyre erősödő antiszemitizmus miatt 1938-ban elfogadta az amerikai Princeton egyetem ösztöndíját. Tanított egyetemeken, matematikai társaságok tagja lett, egy idő után már szinte minden Amerikában ténykedő matematikushoz barátság, közös munka kötötte. 1955-ben Izraelbe költözött, de jobbára a világot járta. Rengeteg díjat kapott, számos egyetem díszdoktora volt, több tudományos akadémia is tagjává választotta. 1996. szeptember 20-án halt meg szívrohamban egy varsói konferencián. Születésének századik évfordulója márciusban volt, az MTA jövő héten konferenciát tart a matematikus emlékére.

Aranyköpések

Könyv az életünkről, mindennapjainkról, azok nehézségeiről 14 kortárs író egy inspiráló novelláskötetben

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM