16:00, November 30.
Ausztrália 1
Dánia 0
al-Dzsanúb Stadion D csoport
16:00, November 30.
Tunézia 1
Franciaország 0
Education City Stadion D csoport
20:00, November 30.
Lengyelország 0
Argentína 2
974 Stadion C csoport
20:00, November 30.
Szaúd-Arábia 1
Mexikó 2

Jobb tolvajok a közösségben élő makik

2013.06.27. 16:36

A közösségben élő makik sokkal jobb tolvajok, mint kevésbé szociális társaik. Önmagában ez a megállapítás nem is olyan meglepő, hiszen a szociális intelligencia elmélete azt feltételezi, hogy az evolúcióban az emberszabásúak intelligenciáját az okozta, hogy előre kellett jelezniük és manipulálniuk is egyben mások viselkedését.

A Duke University kutatói azt bizonyították be, hogy azok a makifajok, ahol a közösségibb élet a jellemző, hajlamosabb a hátuk mögött ellopni az ételt, mind szemtől szemben.

MacLean-social-lemur

A kísérletben hat különböző makifaj összesen hatvan példányát vizsgálták. Három különböző szituációt alakítottak ki. Az elsőben két ember ült az asztalnál két tányér étellel. Az egyik ember az étel felé nézett, a másik elfordította a fejét. A második tesztben mindkét ember egyszerre nézett az étel felé, majd egyszerre fordultak el. A harmadikban mindketten az étel felé néztek, de eltakarták szemüket vagy szájukat egy fekete kendővel.

A nagyobb közösségből származó makik jobban tisztában voltak azzal a ténnyel, hogy az emberek figyelhetik viselkedésüket. A kisebb közösségből származó makik kevésbé voltak tisztában azzal, hogy merre is néznek a kutatók. Csak kevés maki tudott mit kezdeni azzal a helyzettel, hogy a kutatók felkötötték a fekete kendőt. A nagyobb közösségben élő makik inkább akkor vették ez az ételt, amikor az emberek nem figyeltek.  • Tippek
  • Hírek