Vencel
13 °C
23 °C

Sikert hozott a világ leghosszabb kísérlete

2013.07.19. 13:48

Hatalmas eredményt jelentettek be a világ leghosszabb kísérletének elvégzői: 69 év után úgy cseppent egyet a dublini Trinity College-ben felállított szurok, hogy azt kamerával is rögzítették. Ez már csak azért nagy szó, mert a magas viszkozitású anyagok folyékonyságát vizsgáló kísérlet eredetijénél, az 1930-ban, az ausztráliai Queensland Egyetemen felállított szerkezetnél volt ugyan cseppenés, de a legutóbbinál a kamera pont ki volt kapcsolva.

„Senki nem látta még, hogy cseppen a szurok” – mondja a Trinityn dolgozó Shane Bergin. Az ő webkamerája rögzítette a történelmi eseményt még július 11-én. „Ez az egyik legrégibb kísérlet, igazi különlegesség.”

A kísérlet lényege, hogy bár a szurok szilárdnak tűnik (még el is lehet törni, ha az ember kalapáccsal sóz oda egyet), valójában egy egészen kis mértékben folyékony anyagról van szó.  A kísérletet eredetileg felállító Thomas Parnell felmelegített egy adag szurkot, majd egy edénybe öntötte a forrón jóval folyékonyabb anyagot. Három évig állni hagyta az egészet, aztán lukat vágott az edény alján, és várta, hogy a gravitáció tegye a dolgát. Nagyjából tízévente esik le egy-egy idegesítően lassan képződő csepp. Parnell végül úgy halt meg, hogy magát a cseppenést egyszer sem látta. A kísérlet a Guinness rekordgyűjteménybe is bekerült, illetve a haszontalan kutatások díját, az IgNobelt is megkapta 2005-ben.

Azt senki nem tudja, hogy a Trinityn ki állította fel a kísérletet, a webkamerát sem túl régen szerelték mellé, azelőtt évekig érintetlenül hevert egy szertár polcán. Bergin elmondása szerint két csepp is volt: egy nagy, aztán meg egy kisebb, ennél már ő maga is jelen volt.

Denis Weaire és Stefan Hutzler, Bergin társai azonnal elemezni kezdték a felvételeket. Számításaik alapján a szurok a méznél kétszázezerszer, a víznél kétmilliárdszor viszkózusabb. Weaire javaslata alapján valószínűleg mostantól minden év július 11-én bulit rendeznek majd, aminek fontos része lesz, hogy leellenőrizzék, hogy áll a kísérlet. Bergin szerint az egyik legizgalmasabb kérdés, hogy vajon milyen technológia áll majd rendelkezésükre ahhoz, hogy rögzítsék a következő cseppet. „Bármi is lesz az, biztosan beszereljük majd a kamera helyére.”