Tekla
11 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Százezren utaznának a Marsra

2013.08.12. 10:21

Több mint százezren szeretnének egy másik bolygón, a Marson élni, legalábbis ennyien jelentkeztek a Mars One programra. A projekt egy hatmilliárd dolláros költségvetésű, 4 fős Mars-űrutazást takar, amit egy nagyszabású tévés valóságshow-val kötnének össze a szervezők.

A nagyszabású terv szerint 2022-ben indulna az expedíció a Marsra. Vannak azonban sötét foltok, nem teljesen világos, hogyan finanszíroznák az utat, az odaküldött utazók hogyan élik túl az ottlétet. Ez azonban nem zavarta a jelentkezőket, csak az Egyesült Államokból harmincezer jelentkezés érkezett.

Ezen kívül további tízezrek már elkezdték kitölteni a jelentkezési lapot. Ők azok, akik eddig még nem fizették ki a jelentkezési díjat, vagy épp a bemutatkozó videót készítik magukról – magyarázta Bas Lansdorp, a Mars One társalapítója és vezérigazgatója.

Bárki jelentkezhet, aki elmúlt 18 éves és kifizeti a 35 dolláros díjat (az Egyesült Államokban ennyi, a díj mértéke a különböző országokban változhat). Lansdorp szerint az első küldetés hatmilliárd dollárba kerülne, amihez szponzort keresnek, illetve a kiválasztás közvetítésének médiajogainak eladásából szeretnék összeszedni ezt az összeget. A Mars One negyven leendő űrhajóst választ ki idén.

A honlapon található lista szerint Magyarországról hárman jelentkeztek. A 45 éves Sándor az építőiparban dolgozott és saját állítása szerint feltaláló, a 44 éves Katalin nővér Oxfordban, a 31 éves Kristóf pedig Budapesten tűzoltó. Egyelőre Sándor bemutatkozó videója tűnik a legnépszerűbbnek: