Tényleg van hatodik érzék

2013.09.09. 08:37

Új kutatási eredmények alapján a látás, a hallás, a szaglás, a tapintás és az ízlelés mellett valóban létezik egy hatodik, eddig nem bizonyított hatodik érzék is. A közhiedelemmel ellentétben azonban ez nem a jövőt, a veszélyeket vagy a lottószámokat megjósló valami, sokkal több köze van ahhoz, ahogy az emberek számlálnak, illetve ahogy a bizonyos mennyiségeket felfogják. A számlálás érzéke nagyjából azt a képességünket fedi le, ahogy meg tudjuk becsülni, hány darab bab van egy tálban, vagy hány darab alma egy zsákban.

A tudósok eddig főleg azért nem gondolták külön érzéknek ezt a képességet, mert nem találták meg az ehhez köthető, az agyban a látó- vagy a hallóközponthoz hasonló neuroncsoportosulást. Az új eredmények azonban azt mutatják, hogy létezik egy olyan, külön erre a célra létrejött hálózat, ahol az erre a célra használt neuronok úgy rendeződtek, hogy ha kell, a lehető legrövidebb úton tudjanak kapcsolódni és kommunikálni egymással.

Benjamin Harvey, az Utrechti Egyetem kutatója és munkatársai fontos eredménynek tartják a számlálás érzékként való azonosítását. Harvey szerint fontos különbséget kell tenni a számlálás és a  számolás, vagyis a számok használata között. „A számokkal azt fejezzük ki, amit a számlálás érzéke által felfogunk, például számosságot vagy mennyiséget. A számlálás érzéke a látottak vizuális feldolgozása, a számok használata ettől eltérően az a folyamat, ami során a számok által hordozott jelentést, a leírt szavak illetve hangok nyelvi jelentését dolgozzuk fel.”

A tudósok szerint az eltérés abban is megmutatkozik, hogy az utóbbi folyamat esetén teljesen más agyterületek aktivizálódnak, azok, amik főleg az írott vagy a beszélt nyelv használatához kellenek. A számlálás érzékét kiszolgáló agyterület felfedezéséhez Harvey és kollégái arra kérték a kísérletben részt vevő nyolc alanyt, hogy vizsgáljanak meg néhány, eltérő mennyiségű pontból összeálló alakzatot. A tudósok eközben fMRI segítségével vizsgálták az agytevékenységet. A felvételek elemzése során kiderült, hogy a kisebb és nagyobb mennyiségek az agy más és más területeit stimulálták. A felfedezés sokat segíthet az agy számokkal kapcsolatos működésének megértésében.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla