Blanka, Bianka
9 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

A bluggyhal az idei legrondább állat

2013.09.12. 19:18 Módosítva: 2013.09.12. 20:05

Az angol nevén blobfish (Psychrolutes marcidus) nyerte az Ugly Animal Preservation Society (Egyesület a Ronda Állatok Megmentéséért) és a newcastle-i British Science Festival közös szavazását a legrondább állatok körében - számol be a BBC.

blob
Fotó: itsnature.org

A blobfishnek ugyan nincs magyar neve, de ahogy az "Ilyen állat márpedig nincs" facebookoldalon felvetették, magyarul hívhatnánk mondjuk bluggyhalnak. A hal azért néz ki ilyen szerencsétlenül, mert mert nincsenek izmai, amik összetartanák. Nem csinál mást, mint sodródik az árral, és megeszik mindent, ami az útjába kerül.

Mi legyen a blobfish magyar neve?

 • 8354
  Bluggyhal
 • 4165
  Zsírhal
 • 3884
  Inkább haljon ki
 • 2106
  Broáfhal
 • 935
  Pufi hal

A rondasági versenyt azért szervezték, hogy felhívják a figyelmet az esztétikailag hátrányos helyzetű kihalófélben lévő egyedekre.

A bluggyhal megelőzte többek közt a borneói nagyorrú majmot, a kakapót (bagolypapagáj), a titicaca vízibékát (őt gyűrött fazonja miatt "scrotum", azaz herezacskóbékának csúfolják), a malacképű teknőst (más néven kétkarmú teknős), a mexikói axolotlt és a lapostetvet is.

A szerzők azért tartották fontosnak az akciót, mert az emberek inkább az aranyos állatokat védik, mint mondjuk a pandákat, pedig a ronda állatok kihalása is rossz hatással van a biodiverzitásra.

Az Index 2006-os rondaállatversenyét a foltos hiéna nyerte.