Benedek
-5 °C
5 °C

Egy új szerrel eltüntették az AIDS-vírust a testből

2013.09.12. 11:43 Módosítva: 2013-09-12 11:43:32

Az Oregon Health & Science University által kifejlesztett új oltóanyag teljesen eltünteti az AIDS-et okozó vírust a majmok testéből. Egyelőre csak nem emberszabású főemlősökön tesztelték a szert, és nem is a HIV, hanem annak egy változatán, a SIV-en, ami AIDS-et okoz a majmoknál. A kutatást folytatják, és hamarosan akár emberen is kipróbálhatják.

A HIV-fertőzést eddig csak nagyon kevés esetben tudták megszüntetni, általában nagyon rövid idővel a megfertőződés után – állítja Louis Picker kutató. A mostani kutatások azonban arra engednek következtetni, hogy a fertőzött testből teljesen eltüntethető a HIV.

A kutatásokban használták a CMV-t, vagyis cytomegalovírust. Ez az emberek nagy részének a szervezetében jelen van, az immunrendszert öregíti. A kutatók rájöttek arra, hogyha párosítják a SIV-et és a CMV-t, akkor annak egyedülálló a hatása.4 Egy megváltoztatott CMV sejt úgynevezett T-sejteket hoz létre, amelyek meg tudják keresni és el tudják pusztítani a SIV-vel fertőzött sejteket.

A T-sejtek központi szerepet játszanak az immunrendszerben, nagyon sokféle feladatot látnak el. Önmagukban azonban nem képesek harcolni a SIV ellen, ezért kell nekik a megfelelő lökést megadni. A SIV vírust hordozó majmok ötven százaléka megfertőződött a szérum beadása után, de egy idő után valamennyi majom testéből el is tűnt a vírus.

A szerrel megtanították a majom testét védekezni és harcolni a betegséggel szemben. A vakcina mobilizálása a T-sejteket, amelyek így az esetek ötven százalékában le tudták győzni a SIV-et. A kutatók most azt remélik, hogy a HIV-vel hasonló eredményeket tudnak kimutatni.