Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Sokan utálják az egyterű irodákat

2013.09.18. 16:03

Egy nemzetközi kutatás szerint a nagy, közös térben dolgozók elégedetlenebbek, mint a kis irodákban ülők. A több tízezer megkérdezett dolgozó egy dologban értett egyet: elégedetlenek voltak a hőmérséklettel. A kutatók szerint az eredmények arra utalnak, hogy a dolgozók több mint ötöde számára nem kellemes az irodai klíma és ez független volt az iroda típusától.

A Sydney Egyetem kutatói 303 amerikai, finn, ausztrál és kanadai irodaház több mint 40 ezer dolgozóját kérdezték meg. Elemzésük szerint a nagy, közös irodák dolgozói úgy vélik, a könnyebb kommunikáció előnyei nem egyenlítik ki a privát tér hiányából és a zajterhelésből fakadó hátrányokat. A tanulmány szerint a kapott eredmények kategorikusan ellentmondanak annak a vélekedésnek, hogy a nagy, közös tér elősegíti a kollégák közötti kommunikációt, ezáltal javítja a dolgozók általános elégedettségét a munkakörnyezetüket illetően.

A munkahelyi elégedetlenség két legfőbb oka a kutatás szerint a privát tér hiánya és a zavaróan magas zajszint. A kommunikáció egyszerűsége miatt érzett elégedettség nem volt nagyobb arányú a nyitott termekben, mint a kis szobákban ülőknél.

Az elemzésből az is kiderült, hogy a nyitott irodákban dolgozók felét zavarta, hogy nincs privát beszélgetés, azaz mindenki hallhat minden szót. A kis magánirodákban, csukott ajtók mögött ülők voltak leginkább elégedettek a munkahelyi térrel. Utánuk következtek a több személyes, de kis területű szobák, végül a nagy, egyterű irodák dolgozói; itt egybeszámolták azokat, akik válaszfalakkal elhatárolt, kis egységekben, illetve teljesen nyitott térben ültek.