Ilona
15 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

Árpád-kori templom romjaira bukkantak

2013.10.02. 11:51

A visontai Szent Kereszt Felmagasztalása templom padozatának felújítása közben találták meg egy Árpád-kori templom falmaradványait, néhány sírt, és egy XVIII-XIX. századi, épen maradt ruhát.

Nagy László, az egri Dobó István Vármúzeum régésze elmondta, hogy a Szent Kereszt Felmagasztalása templom falai a XIV-XV. században épülhettek, a most feltárt Árpád-kori templomé a XII-XIII. században. Egyhajós, félköríves szentélyű, nyugati oldalán két pillérrel ellátott román stílusú templomról van szó; a falait kváderkövekből, azaz négyszögletűre faragott kövekből emelték. A ma álló templom részben ezekre a falakra épült.

A szakember szerint a falmaradványok mellett, a templomon belül mintegy harminc, a XIII. és XIX. század közti időszakból származó sírt is találtak. Némelyikben szépen formált bronz veretekkel díszített koporsók voltak, ami arra utal, hogy előkelő személyek sírjairól van szó. A most megtalált, XVIII-XIX. századi viselet azért fontos lelet, mert ritkán kerülnek elő ilyen ép állapotban a földbe temetett ruhadarabok.

A kutatóárkokat a régészek visszatemették, az Árpád-kori templom alaprajzát az új járófelületen jelzik majd. Reményeik szerint ez még az idén látható lesz. A sírból előkerült ruhát már a Nemzeti Múzeumban restaurálják, ezt várhatóan jövőre állítják ki Visontán.