Valter
9 °C
27 °C
Index - In English In English Eng

Meteorvédelmi programot akar az ENSZ

2013.10.29. 11:34

Az ENSZ közgyűlése a múlt héten elfogadta az aszteroidavédelmi program kidolgozására irányuló javaslatot, és ezt részben az Association of Space Explorer (ASE) korábbi űrhajósai fogják kidolgozni.

A tervezet kitalálói arra kérik a tagállamokat, hogy csatlakozzanak a Nemzetközi Aszteroidavédelmi Csoporthoz (International Asteroid Warning Group, IAWG). Ők figyelmeztetnének, ha a Földre veszélyes égitestetet észlelnének. Ezután egy űrhajót lőnének föl, ami eltérítené a pályájáról a veszélyes aszteroidát. Az ASE azt is szeretné, ha az ENSZ egy tesztet is végezne, mielőtt elfogadják a tervezetet, mert csak így állapítható meg, hogy a gyakorlatban működik-e a módszer.

Egy nemzetközi meteorvédelmi programra nagy szükség lenne. Az ASE egyik tagja elmagyarázta, hogy ez miért fontos: krízishelyzetben azonnali cselekvésre van szükség, de fontos, hogy az egyes tagállamok nemzetközileg koordinált módszertan szerint, a megfelelő eszközökkel tudják elhárítani a fenyegetést.

A meteorok korai észlelése szintén nagyon fontos, mert a fenyegetést jelentő égitesteket legalább öt évvel a Földdel való ütközés előtt le kell téríteni a pályájukról, hogy a művelet sikeres legyen. Ahogy az egyik volt űrhajós fogalmazott: ha nem sikerül legalább egy évvel megelőzni a becsapódást, akkor már csak egy koktélt keverhetünk magunknak, és kimehetünk a házból, hogy végignézzük az ütközést.

Ilyen esetekre nem kell sokáig várni. Október közepén érkezett a hír, hogy 2032 augusztusában egy 400 méter átmérőjű meteor keresztezni fogja a Föld pályáját. Ha a 2013 TV135 jelű égitest a Földbe csapódik, az ütközés ereje 150 ezerszerese lesz a Hirosimára ledobott atombombáénak.