Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Darabjaira hullott a lángoló Albert Einstein

2013.11.06. 10:21

A Nemzetközi Űrállomásról (ISS) indult, majd a Föld légkörének sűrűbb rétegeibe érve a Csendes-óceán lakatlan része felett látványosan darabjaira hullott és elégett az ATV–4 típusú, Albert Einsteinről elnevezett automata teherűrhajó.

kolbi kicsi gifje.gif

Ez az általános eljárás, az ATV-ket úgy tervezik, hogy az űrállomás lakói a nekik küldött felszerelés és ellátás helyére az ISS szemetét pakolják be, és szétcsatlakozás után az űrhajó irányított zuhanással semmisül meg. Az ATV–4 például 3d nyomtatót vitt fel, segítségével módosították az űrállomás pályáját, és az oxigén-, ivóvíz- és üzemanyagkészletek feltöltése mellett Luca Parmitano olasz űrhajósnak is vitt néhány adag különleges, az űrállomáson amúgy nélkülözött ételt.

A mostani eset különlegessége, hogy az Albert Einstein megsemmisülését az űrállomáson szolgálatot teljesítő űrhajósok egyike végigfotózta. A felvételeken jól látszik, hogy az ATV–4 felizzik, aztán csóvát húz, végül lángolva darabjaira hullik. A folyamat során 1,6 tonna szemét semmisült meg. Az Európai Űrügynökség közleménye alapján az űrhajó a felvételek készítésekor nagyjából száz kilométerre volt az űrállomástól.

A korábbi, sorrendben Jules Verne, Johannes Kepler és Edoardo Amaldi nevét viselő ATV-k is hasonló sorsra jutottak, az ötödik teherszállítmányt valamikor 2014-ben indítják majd el, az Georges Lemaître-nek, az ősrobbanás elméletét kidolgozó belga tudósnak állít emléket.