Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Fél és örül a videóban síró csecsemő

2013.11.08. 10:53

Már több millióan látták azt a YouTube-ra feltöltött videót a tízhónapos csecsemőről, aki sírva hallgatja anyja énekét. A videóhoz fűzött magyarázat szerint a kislány csak arra az egy dalra reagál úgy, mintha mélyen átélné a dalt és elöntenék az érzelmek. Az anya Rod Stewat My Heart Can’t Tell You No című számát énekli.

A Popular Science utánajárt annak, hogy egy ekkora gyereknek lehetnek-e ilyen érzelmei, illetve mi okozza azt az érzelmi hullámzást, amit az arcán látni. Susan Jones, az Indiana University pszichológia professzora azt mondta, hogy a gyerek arcán kétféle érzés váltakozik, egyrészt az öröm, amit édesanyja arcának látványa okoz, másrészt a félelem, amit a hangos ének vált ki.

Ilyen korú gyerekeknél nagyon gyakori, hogy negatívan reagálnak ismeretlen dolgokra, és ebbe beleértjük az új embereket, vagy akár az ismert embereket valamilyen szokatlan szituációban. Például amikor sapkát vesz fel az anya, az megijesztheti a gyereket. A professzornak nem is tetszik a videó, szerinte a gyerek egyáltalán nem boldog rajta és nem egy kicsi romantikus lélek, aki szereti a szerelmes dalokat.

Darcia Narvaez, a University of Notre Dame pszichológusa más véleményen van. A gyerek mutathat empátiát az anyja érzései iránt, amikor énekel. A videóból úgy tűnik, hogy az anya mosolyog közben a gyerekre, ő pedig visszamosolyog rá.

Nagyon sok kutatás foglalkozott már azzal, hogyan alakul ki a csecsemőknél az empátia, mikor tudnak ilyen érzelmeket tükrözni. Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy amikor a gyerekeknek egy agresszív jelenetet mutatnak, akkor ők az áldozattal szimpatizálnak. Ugyanakkor a csecsemőknél nagyon nehéz bizonyítani ezeket az állításokat, egyelőre inkább csak feltételezések vannak e területen.