Marianna
5 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Túlszaporodtak a sakálok Izraelben

2014.01.02. 14:31

Minden erőfeszítés ellenére veszélyesen túlszaporodtak Izraelben a sakálok, amelyek károkat okoznak a mezőgazdaságban, és a veszettség veszélyét hordozzák – írta csütörtökön a Háárec című izraeli lap.

A közel-keleti államban a lap szerint a világ egyik legnagyobb sakálpopulációja alakult ki. Elszaporodásukban kulcsszerepet játszik, hogy bőséges élelmiszerforrásra lelnek a szemétgyűjtőkbe dobott ételmaradékokban. A csoportba verődött sakálok elözönlötték Izrael területét az északi Galileai-hegységtől a déli Negev-sivatagig, és gyengébb szarvasmarhákat, őzeket is megtámadnak – írja az MTI.

Az általuk okozott kárról Joáv Mizrahi mezőgazdász a Háárecnek elmondta, hogy a sakálok rendszeresen megölik az újszülött borjakat. Településükön a legutóbbi elléskor a hatvan kisborjúból nyolccal végeztek. Súlyos károkat okoznak az öntözéshez földre fektetett csövekben és a számítógéppel irányított öntözőrendszerek vezetékeiben is.

Az izraeli természetvédelmi hatóság már az előző évtizedben megkezdte a sakálok szervezett irtását. Évente több mint ezer példányt lőnek ki, de munkájuk egy friss jelentés szerint mindeddig nem vezetett számuk jelentős csökkenéséhez.

Elszaporodásukat jelzi, hogy már a tel-avivi Jarkon park kutyasétáltatói is rendszeresen találkoznak a rájuk ügyet sem vető sakálokkal. Pedig a sakálok veszélyesek lehetnek mind a háziállatokra, mind az emberre: néhány hónapja egy kibucban egy veszettség jeleit mutató állat megtámadott két embert. Ez az eset csak azért számít egyedinek, mert a természetvédelmi szakemberek a rókák és a sakálok számára veszettség elleni oltóanyagot szórnak el lakóhelyeiken.