Jenő
-3 °C
6 °C

Napi ötven izzófelhő ömlik egy vulkánból

2014.01.09. 16:56

Naponta 50-nél is több izzófelhő rohan le a Sinabung vulkán oldalán, december óta nagyon aktív az indonéziai vulkán. A tűzhányó szeptember óta megint aktív.

Korábban a tűzhányó 2010-ben úgy lépett működésbe, hogy előtte nem volt egyértelműen bizonyítható kitörése a történelmi időkben – írja Harangi Szabolcs, az MTA-ELTE Vulkanológiai Kutatócsoport vezetője és a Tűzhányó blog szerzője. Előtte az 1600-as években írtak egy kitörésről, de ezt nem tudták bizonyítani. Nyugalma miatt nem is tartották megfigyelés alatt.

Szeptemberben megint váratlanul kezdett el működni a vulkán. A vulkán kráterében egy viszkózus lávadóm türemkedett ki. Ezek a meredek oldalú, még izzó kőzetdarabokkal borított lávadómok veszélyesek, mert oldaluk instabil, könnyen leomlik. Ilyenkor alakulnak ki a lezúduló izzófelhők, amelyek akár több kilométer távolságba is eljutnak.

Ez történik most a Sinabung vulkánnál, az izzófelhők a napokban már több mint öt kilométer távolságba rohannak le, ami azt jelenti, hogy a vulkán lábánál lévő településeket veszélyeztetik. Összesen 22 ezer embert telepítettek ki a környékről.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?