Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Új rakétákat tesztel Irán

2014.02.10. 19:27

Irán sikeresen tesztelt két új generációs rakétát az iszlám forradalom győzelmének 35. évfordulója alkalmából – jelentette az Irna állami hírügynökség. Irán egy nagy pusztító erejű, radarelkerülő ballisztikus rakétával és egy lézerirányítású, földről és a levegőből is indítható, földi célpontok elleni rakétával hajtott végre sikeres tesztet. Az Irna nem pontosította, hogy új fejlesztésű vagy továbbfejlesztett rakétákról van szó.

Haszan Róháni elnök gratulált az iráni népnek és Ali Hamenei ajatollahnak, Irán legfőbb katonai és politikai vezetőjének a sikeres próbához. A miniszter szerint a Bina (Láthatatlan) nevet viselő, lézerrel irányított rakéta nagy pontossággal képes csapást mérni hidakra, harckocsikra és egyéb katonai eszközökre.

Irán az utóbbi években nagyszabású ballisztikusrakéta-programot folytatott, ami nyugtalanítja a nyugati országokat és Izraelt. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa több határozatában is elítélte Teherán rakétaprogramját. Az Egyesült Államok és az Európai Unió szankciókat vezetett be Irán ellen a fegyverek miatt.

Az iszlám köztársaság korábban a nap folyamán megerősítette, hogy a rakétaprogram nincs a Hatoknak nevezett országcsoporttal – vagyis az Egyesült Államokkal, Oroszországgal, Kínával, Franciaországgal, az Egyesült Királysággal és Németországgal - folytatott nukleáris tárgyalások következő fordulójának napirendjén. A tárgyalásokat február 18-án tartják Bécsben.