Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Kenderből készülhet a jövő főzőolaja

2014.02.19. 12:54

Az erős rostokban gazdag kenderből nagyon jó minőségű olajat lehet előállítani, mégsem használjuk a konyhában, mert könnyen megavasodik. Ez hamarosan megváltozhat, mert génkutatók előálltak egy módosított fajtával, amelynek az olajsavtartalma hasonló az olíváéhoz, és hétszer hosszabb ideig eltartható hűtés nélkül is, mint a természetben elterjedt fajták.

Sok előnye van a kendernek, kezdve azzal, hogy a termesztéséhez kevesebb gyomirtóra van szükség. A kender ugyanis simán lenyomja a riválisait növekedésben. Az új fajtában ellenőrzött genetikai módszerekkel kikapcsolták a többszörösen telítetlen zsírsavak előállításáért felelős két gént, és ennek köszönhetően a növény több egyszeresen telítetlen zsírsavat állít elő. Ennek az a fő előnye, hogy az olaj stabilabb, hosszabb ideig eltartható szobahőmérsékleten.

A kender vetésforgóban is ültethető, például amikor két gabona közt pihentetik a földet, és az olaj extra nyereséget hozhat a gazdáknak. Az új fajtával Európa-szerte számos gazdaságban kísérleteznek, és két-három év múlva kereskedelmi forgalomba kerülhetnek a magok.