16:00, November 29.
Ecuador 1
Szenegál 2
Kalifa Nemzetközi Stadion A csoport
16:00, November 29.
Hollandia 2
Katar 0
al-Bajt Stadion A csoport
20:00, November 29. ÉLŐ
Wales 0
Anglia 2
Ahmad bin Ali Stadion B csoport
20:00, November 29. ÉLŐ
Irán 0
Egyesült Államok 1

Megtisztítanák az űrt a szeméttől

2014.02.24. 15:30

A Föld körül keringő szemét, a működésképtelen műholdak komoly fenyegetést jelentenek a mostani és jövőbeli küldetéseknek, emiatt az Európai Űrügynökség úgy döntött, hogy megpróbál valamit kezdeni vele.

Két programot is indított ennek érdekében, de a megoldást még nem találták meg. A Föld közeli űrben legalább 17 ezer olyan tárgy kering, amelyet űrszemétnek nevezünk. Ezek nagy része nagyjából akkora, mint egy kávésbögre.

space-debris-around-earth
Fotó: esa

Azt gondolnánk, ez nem túl nagy, így kicsi kárt okozhat, de ez nem így van. Még egy csavar vagy diónagyságú szemét is óriási károkat okozhat. Az alacsony Föld körüli pályán a tárgyak 7 kilométer/másodperces sebességgel haladnak. Ilyen sebesség mellett egy apró, alig egy milliméteres törmelék is akkora pusztítást végez, mintha egy 250 kilogrammos test 60 kilométer/órás sebességgel csapódna be.

Ha egy ilyen apró tárgy összeütközik egy működő műholddal, akár kritikus sérülést is okozhat, megsérülhetnek a navigálásért felelős műszerek, a napelemek, irányítórendszerek. A tönkrement műholdak aztán egymással ütközve további törmelékeket hozhatnak létre.

Az Európai Űrügynökség májusban tart egy konferenciát, ahol összeszedik, milyen javaslatok vannak az űrszemét összeszedésére, megsemmisítésére. Az első lépés a szemét kategorizálása lesz, ezek után dolgozzák ki az összeszedésükhöz szükséges módszereket.  • Tippek
  • Bankszámla