Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A csimpánzra is átragad az ember ásítása

2014.03.12. 11:22

Egy amerikai tanulmány szerint a csimpánz is együtt ásít az emberrel, vagyis a más fajok iránti empátia nem kizárólagos emberi tulajdonság – írja az MTI.

A tanulmány szerint a csimpánzok még az ismeretlen emberek ásítását is átveszik, míg az idegen csimpánzok vagy a barna páviánok nem késztetik őket erre. A kutatók feltételezik, az empátia feltétele az idegen fajjal kapcsolatos korábbi kedvező tapasztalat.

A ragadós ásítás a tudósok számára olyan eszköz, amivel az emberek vagy állatok empátiájának mértékét tesztelhetik. Az Emory Egyetem viselkedéskutatói, Frans de Waal és Matthew Campbell már évekkel ezelőtt kimutatták, hogy a csimpánzok közt ragadós az ásítás, de csak azonos csoportba tartozó állatok esetén. A tudósok azt akarták kideríteni, hogy más fajok egyedei mennyire váltanak ki együtt érző viselkedést a csimpánzokból.

Az ellenségre nem vonatkozik az empátia

A kísérlethez az atlantai Yerkes Nemzeti Park Főemlőskutató Központjának 19 csimpánzát használták. Filmet mutattak nekik, melyen emberek és barna páviánok ásítottak. Egyes embereket a csimpánzok már legalább egy éve ismertek, másokat akkor láttak először.

A filmen szereplő páviánok Németországban, a Rajnai Állatparkban éltek. A csimpánzoknak sem velük, sem a faj más képviselőivel nem találkoztak soha.

Kiderült, hogy a csimpánzok mind az ismerős, mind az ismeretlen emberekkel együtt ásítanak. A barna páviánok ásítására viszont nem reagáltak. A kutatók szerint az együttérzéshez nem szükséges, hogy a csimpánzok minden egyedet ismerjenek, de olyan fajhoz kell tartozniuk, amivel kapcsolatban már szereztek kedvező tapasztalatokat.

Emiatt a korábbi kutatás is új értelmet nyert: akkor a kísérletben résztvevő csimpánzok figyelték a filmen a fajukhoz tartozó ismeretlen egyedeket, de nem ásítottak velük. A természetben az idegen csimpánzok ellenségként tekintenek egymásra, és ez az érzés ellentétes az empátiával. A kutatók szerint a csimpánzok nem ellenséget láttak a barna páviánokban, csak nem volt semmiféle jelentőségük a számukra.