Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Tesztre kész a világ legbrutálisabb rakétája

2014.03.13. 11:17

Elon Musk, az űrkutatással foglalkozó SpaceX vezérigazgatója úgy tervezi, hogy még idén elvégzik az első tesztindítást a cég új rakétájával, a Falcon Heavyvel. Ilyen brutális teljesítményű szörnyeteget a világ még nem látott: méretében és teljesítményében a legnagyobbakkal vetekszik, és akár a Marsig is el tud jutni.

Csak egy rakéta van, ami méreteiben vetekedhet a Falcon Heavyvel: a NASA Saturn-V hordozórakétája. Ezt használták az Apollo- és Skylab-missziók során, 1966-tól 1973-ig.

Mintha 15 Boeinget kötnének össze

A Falcon Heavy kicsit hasonlít a SpaceX Falcon 9 típusú rakétáihoz, de a Heavy úgy fest, mintha két másik Falcon rakéta lenne az oldalához rögzítve. A teljesítménye viszont hátborzongató: olyan tolóereje van, mint 15, egymáshoz csatolt, teljes gázzal hajtott Boeing 747-esnek.

A rakéta igazi óriás lesz: 69 méter magas, a tömege 1400 tonna. Az első fokozatban mindhárom Falcon 9-es rakétaegység üzemel. Második fokozatban leválik a két szélső, és a középső viszi tovább a rakományt. A Falcon Heavy hagyományos rakétaüzemanyagot, azaz RP-1 osztályú kerozint és cseppfolyós oxigént használ üzemanyagként.

A Heavy 53 tonnányi rakományt tud alacsony Föld körüli pályára juttatni, illetve 13 tonnát vihet magával a Marsig. A rakéta elméletben arra is képes, hogy egy utasokkal, üzemanyaggal és csomagokkal teletöltött Boeing 747-est a világűrbe juttasson. És ha már az elméleti képességeknél tartunk, nézzünk meg egy videót arról, hogy milyen lesz, ha végre fellövik ezt a szörnyet:

A SpaceX következő Falcon 9 rakétáját március 16-án indítják a Nemzetközi Űrállomásra.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?