Emőd
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Hatvanmillió hektár esőerdő válik védetté

2014.05.27. 15:03

Közel 60 millió hektárnyi esőerdő, az Amazonas-medence 15 százaléka kerül védelem alá egy, a brazil kormány által életre hívott új pénzügyi alap révén. Az Amazonas Régió Védett Területei Program (Amazon Region Protected Areas, ARPA) részeként létrehozott pénzalapból a brazil állam 25 év alatt 215 millió dollárt fordít 95 különböző védett terület megóvására, írja az MTI.

Ezzel a világ legnagyobb védett-terület-hálózata jött létre, amelynek kiterjedése Spanyolország méretével vethető össze. Az Amazonas-medence esőerdeje a Föld egyik legnagyobb fajgazdagságú területe. Több mint 40 ezer növényfajnak ad otthont, 2200 különböző hal található meg vizeiben, és 427 emlőst írtak le eddig. A rovarfajok számát két és fél millióra becsülik.

A majmokon, különleges színezetű békákon kívül a nagy termetű papagájok adják az esőerdők jellegzetes fajait, de a jaguár vagy a leghatalmasabb kígyó, az átlagosan 5-6 méteres testhosszt elérő zöld anakonda is az Amazonas jelképének tekinthető.

Az erdők területe az 1970-es évek óta ijesztő ütemben fogy, a kiirtott esőerdő helyén 91 százalékban legelőket (főként marhalegelőket), kisebb részben szójaültetvényeket hoznak létre. A WWF szerint egy, a maga nemében első pénzügyi alapról van szó, a 2002-ben létrehozott, a brazil környezetvédelmi minisztérium által koordinált ARPA pedig az egyedüli és egyben legnagyobb trópusiesőerdő-védelmi program a történelemben.

A napokban bejelentett, 215 millió dolláros alap létrehozását egy új időszámítás kezdetének nevezte a WWF Brazília igazgatója, Matia Cecilia Way Brito. Nagy siker és más országok által is követendő példa, hogy Brazília teljes egészében saját költségvetéséből védi trópusi őserdőit – mondta Roberto Maldonado, a WWF Németország Brazília-szakértője a dpa német hírügynökség jelentése szerint.