Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Okosnyakörv vigyáz a kutyára

2014.06.02. 14:58

Váratlan bejelentést tett a massachusettsi Petpace: elkészültek a kutyák számára készített okosnyakörvvel. A bejelentés csak annyiban váratlan, hogy a kutyákba ültetett csip után a viselhető technológia (wearable technologies) visszalépésnek tűnhet, pedig nem az: ha működik, a nyakörv segíthet diagnosztizálni a kutya betegségét.

Az okosnyakörvre vezeték nélküli érzékelőket szereltek, amik folyamatosan vizsgálják a kutya életjeleit, és időben figyelmeztetést küld, ha betegségre utaló jeleket lát. A nyakörv figyeli a testhőmérsékletet, a légzést, a pulzust, az állat aktivitását, és az elégetett kalóriákat is számon tartja. Miközben a kutya játszik, eszik és alszik, a szoftverek összevetik a kapott információkat más, fajspecifikus adatokkal. Ha a mérések alapján a kutya állapota eltér a normálistól, a nyakörv figyelmeztetést küld a gazdi okostelefonjára.

Az új fejlesztés annyiból nagy segítség lehet, hogy a kutya nem mondhatja az állatorvosnak, hogy doktor úr, kapar a torkom és vért hányok, mert ha elmondaná, az állatorvos meghalna szívinfarktusban. A nyakörv ezzel szemben már a tüneteket is jelzi, amik betegségre utalhatnak. Ráadásul, mivel a nyakörv folyamatosan gyűjti az információkat, az állatorvosnak könnyebb dolga lesz a diagnózis felállításánál. A nyakörv azt is jelzi, hogy hogyan reagálnak az állatok a gyógykezelésre.

A nyakörv 150 dollárba kerül, a szolgáltatásra havi 15 dollárért lehet előfizetni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!