Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Okosnyakörv vigyáz a kutyára

2014.06.02. 14:58

Váratlan bejelentést tett a massachusettsi Petpace: elkészültek a kutyák számára készített okosnyakörvvel. A bejelentés csak annyiban váratlan, hogy a kutyákba ültetett csip után a viselhető technológia (wearable technologies) visszalépésnek tűnhet, pedig nem az: ha működik, a nyakörv segíthet diagnosztizálni a kutya betegségét.

Az okosnyakörvre vezeték nélküli érzékelőket szereltek, amik folyamatosan vizsgálják a kutya életjeleit, és időben figyelmeztetést küld, ha betegségre utaló jeleket lát. A nyakörv figyeli a testhőmérsékletet, a légzést, a pulzust, az állat aktivitását, és az elégetett kalóriákat is számon tartja. Miközben a kutya játszik, eszik és alszik, a szoftverek összevetik a kapott információkat más, fajspecifikus adatokkal. Ha a mérések alapján a kutya állapota eltér a normálistól, a nyakörv figyelmeztetést küld a gazdi okostelefonjára.

Az új fejlesztés annyiból nagy segítség lehet, hogy a kutya nem mondhatja az állatorvosnak, hogy doktor úr, kapar a torkom és vért hányok, mert ha elmondaná, az állatorvos meghalna szívinfarktusban. A nyakörv ezzel szemben már a tüneteket is jelzi, amik betegségre utalhatnak. Ráadásul, mivel a nyakörv folyamatosan gyűjti az információkat, az állatorvosnak könnyebb dolga lesz a diagnózis felállításánál. A nyakörv azt is jelzi, hogy hogyan reagálnak az állatok a gyógykezelésre.

A nyakörv 150 dollárba kerül, a szolgáltatásra havi 15 dollárért lehet előfizetni.