Végre igazi kávét ihatnak az űrállomáson
Egy igazi kávéfőzőt visznek a Nemzetközi Űrállomásra, az ISSpresso névre hallgató gép valódi eszpresszót készít majd. Az űrhajósok már régóta várnak erre.
Az ISSpresso több cég együttműködésével épült meg hosszas tervezés után, nem egyszerű ugyanis megoldani az űrben a kávéfőzés amúgy egyszerűnek tűnő folyamatát. Az olasz Lavazzo, az Argotech és az Európai Űrügynökség közös fejlesztésének köszönhető a végeredmény.
Maga a gép húsz kilogramm, külön erre a célra kifejlesztett biztonsági mechanizmusa van. A gépek Olaszország első női űrhajósa, Samantha Cristoforetti kapitány viszi majd az űrállomásra idén novemberben.
A víz forrását nem érinti a Nemzetközi Űrállomáson tapasztalható nyomás, mivel a légnyomást a tengerszint szerinti értéken tartják. Sokkal nagyobb nehézséget okozott a folyadék átpréselése a kávékapszulán. Ehhez kellett különböző biztonsági korlátozásokat beépíteni.
Olyan egyszerű alkatrészeket kellett magas nyomást is kibíró alkatrészekkel kicserélni, mint a gőz elvezetéséhez használt cső. Ez általában műanyagból készül, itt azonban acéllal helyettesítették, hogy elviselje a 400 bar nyomást (az olasz szakhivatal egyébként 9 bart ír elő az igazi olasz eszpresszóhoz).
A kész kávé természetesen nem csészékbe kerül, hanem műanyag zacskókba, így az űrhajósoknak szívószállal kell élvezniük reggeli eszpresszójukat.