Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Stefánia
2 °C
9 °C

Végre igazi kávét ihatnak az űrállomáson

2014.06.16. 14:06

Egy igazi kávéfőzőt visznek a Nemzetközi Űrállomásra, az ISSpresso névre hallgató gép valódi eszpresszót készít majd. Az űrhajósok már régóta várnak erre.

lavazza
Fotó: Lavazza

Az ISSpresso több cég együttműködésével épült meg hosszas tervezés után, nem egyszerű ugyanis megoldani az űrben a kávéfőzés amúgy egyszerűnek tűnő folyamatát. Az olasz Lavazzo, az Argotech és az Európai Űrügynökség közös fejlesztésének köszönhető a végeredmény.

Maga a gép húsz kilogramm, külön erre a célra kifejlesztett biztonsági mechanizmusa van. A gépek Olaszország első női űrhajósa, Samantha Cristoforetti kapitány viszi majd az űrállomásra idén novemberben.

A víz forrását nem érinti a Nemzetközi Űrállomáson tapasztalható nyomás, mivel a légnyomást a tengerszint szerinti értéken tartják. Sokkal nagyobb nehézséget okozott a folyadék átpréselése a kávékapszulán. Ehhez kellett különböző biztonsági korlátozásokat beépíteni.

Olyan egyszerű alkatrészeket kellett magas nyomást is kibíró alkatrészekkel kicserélni, mint a gőz elvezetéséhez használt cső. Ez általában műanyagból készül, itt azonban acéllal helyettesítették, hogy elviselje a 400 bar nyomást (az olasz szakhivatal egyébként 9 bart ír elő az igazi olasz eszpresszóhoz).

A kész kávé természetesen nem csészékbe kerül, hanem műanyag zacskókba, így az űrhajósoknak szívószállal kell élvezniük reggeli eszpresszójukat.