8 milliót költ méhszexre a Fehér Ház

2014.06.23. 10:28

Speciális különítményt hozott létre a Fehér Ház az észak-amerikai háziméh-populációk hanyatlásának megfékezésére – írja az MTI, a BBC-re hivatkozva. Az eredeti cikkben szereplő task force a fegyveres erőknél ugyan tényleg speciális különítményt jelent, de itt csak munkacsoportot. Pedig vicces elképzelni, ahogy egy kommandóosztag megpróbál szexre ösztönözni egy kaptárnyi méhet.

Az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) és a mezőgazdasági minisztérium közös projektjében 8 millió dollárt költenek háziméhélőhelyek kialakítására. Az amerikai háziméh-populációk mérete 23 százalékkal csökkent az elmúlt télen, részben a rovarirtó szerek és más tényezők miatt. 

Az amerikaiak által fogyasztott élelmiszerek – például az alma, a répa és az avokádó – egynegyede a méhek beporzásának köszönhetően teremhet. A Fehér Ház szerint a háziméhek több mint 15 milliárd dollár értékű gyümölcs és virág beporzását végezik el az Egyesült Államokban. 

Az amerikai méhpopulációk hanyatlásának oka:

  • a természetes takarmányok lecsökkenése;
  • a nem megfelelő étrend;
  • a parazitafertőzések és a betegségek.

Egyre nagyobb a kaptárak elnéptelenedésével járó tünetegyüttes, az úgynevezett kaptárelhagyás gyakorisága is. Ilyenkor az egy kaptárban élő méhek száma gyorsan, váratlanul és katasztrofális mértékben lecsökken. Ezzel párhuzamosan több, Észak-Amerikában élő beporzó rovarfaj állománya is hanyatlik, például a pompás királylepkéé.

Néhány környezetvédelmi csoport kritizálta Obamát, hogy nem tesz közvetlenebb lépéseket a probléma kezelésére, többek közt a méhpusztulással összefüggésbe hozható, neonikotinoid alapú növényvédők használatának visszaszorítására.

Obama megbízta a környezetvédelmi ügynökséget és a mezőgazdasági minisztériumot, hogy hat hónapon belül dolgozzanak ki egy tervet a méhpopuláció hanyatlásának megfékezésére. A terv részeként öt államban támogatást kapnak azok a farmerek, akik új élőhelyeket alakítanak ki a háziméh-populációk számára.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport