Móric
6 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Műholdképen látható az Aral-tó veszte

2014.07.02. 20:43

Az Aral-tó kiszáradásáért felelős Hanhowuz víztározóról adott közre új műholdképet a NASA – írja a Live Science. Az óriási építmény Türkmenisztánban található, amelynek 80 százalékát a Kara-kum sivatag borítja.

hanhowuz-140701

A tározót még a szovjetek építették az 1950-es években, és az 1300 kilométerre lévő Amu-Darya folyó látja el vízzel. A probléma abból adódik, hogy ez a folyó felelne a sós vizű Aral-tó feltöltéséért is, így viszont a vize 90 százaléka a tározóba jut, a Föld negyedik legnagyobb tava pedig fokozatosan kiszárad: 1963 és 1987 között a 60 százaléka eltűnt, és a sótartalma is megduplázódott. Jelenleg már nem is egy tó, hanem inkább négy kisebb, és egyre csak zsugorodik. Pan Gimun ENSZ-főtitkár 2010-ben már így is a világ egyik legsúlyosabb természeti katasztrófájának nevezte a folyamatot, de a mostani vízhasználat mellett 2020-ra az Aral-tó teljesen eltűnhet.

Míg a tó kiszáradása miatt felszívódó só ellehetetleníti a földművelést és csökkenti az ivóvízkészletet, a műholdképen látható óriási tározó éppen hogy vízzel látja el a sivatagon keresztül haladó öntözőcsatornát, így életben tartja a türkmenisztáni mezőgazdaságot. Ennek eredményeként a rendkívül szegény ország munkaerejének felét, illetve a GDP 7 százalékát is ez a szektor biztosítja.