![](https://indexadhu.hit.gemius.pl/redot.gif?id=nSCbubuYpDWJZLZs0TssLrbt33Lk5kbipuiZrkg89G3.g7/stparam=skrjjshgja/fastid=eeorncrnbsilkneetelidigetojp/nc=0)
A parafadugó Götterdämmerungja
![175042410](http://kep.index.hu/1/0/650/6505/65059/6505910_333ae2385d5470c52709fc13c6abe28a_wm.jpg)
További Tudomány cikkek
-
Az Eiffel-toronynál is nagyobb aszteroida tart a Föld felé, péntek 13-án lehet a találkozó
- Felszín alatti barlangot találtak a Holdon
- Nem mindegy, mit használunk a kutyánk szobatisztaságra neveléséhez
- Így csavarják el a szívünket a kutyusaink
- Veszélyben a férfiak termékenysége, és ebben is a mikroműanyag a ludas
A bor szerelmesei előszeretettel vadásznak hosszú lecsengésekre és egyenes, markáns ízekre a különféle borokban, de ezt csak azért tehetik meg, mert jól záró üvegekben tartják őket. Ha viszont a globális felmelegedés ilyen ütemben folytatódik, egyre rosszabb minőségű parafadugókat lehet majd gyártani. A romló tendencia már húsz éve tart, szóval kérdéses, hogy meddig készülnek még olyan parafadugók, amik alkalmasak a bor tárolásához.
A parafát a paratölgy (Quercus suber) kérgéből állítják elő; ez Európa délnyugati részén és Afrika északnyugati részén nő, tehát nagyjából a Földközi-tenger nyugati részén. És egyre több rossz minőségű paratölgy csírázik ki évről évre.
![Munkások egy paratölgy kérgét hántják le Spanyolországban, Alcala de los Gazules város közelében, a Los Alcornocales Nemezti Parkban](https://kep.cdn.index.hu/1/0/650/6505/65058/6505880_80a099dc9a42574ecba856f49764345c_wm.jpg)
A szakértők szerint minderről a globális felmelegedés tehet, mivel a fák így jobban ki vannak téve az UV-sugárzás hatásának, és ez kémiai változásokat okozhat a fakéregben.
Tobb tényező befolyásolja, mint például a klíma és a táj változásai, de az elnyúló száraz évszakok is lehetnek a minőségromlás okai.
– mondta Rita Teixeira, a Liszaboni Egyetem kutatója.
A parafa kérge védi a fa törzsét a szárazságtól és a napsugárzástól. Viszont a paratölgyek kérge egyre vékonyabb és egyre porózusabb. A parafadugó-gyártóknak legalább 27 milliméter vastag kéregre van szükségük, hogy jól megmunkálható legyen, de a fakéreg vastagsága mostanra 3-10 milliméterre zsugorodott.
Jöhet a vasdugó
Teixeira kutatócsoportja megvizsgálta a vastag kérgű, jó minőségű paratölgyek genomját, ahogy a vékony kérgűekét is. Megállapították, hogy a nagy meleg rossz hatással van a fehérjékre, amik a kéreg növekedését segítené elő. A fehérje segítségével a paratölgy még zord körülmények között is biztonságban növekedhetne – például szárazságban vagy forró nyarakon –, és ugyanez a fehérje indítaná be a sejtosztódást is, ami a vastag kéreg növesztéséhez szükséges.
![Parafagyártó üzem Cazalla de la Sierra városban, Sevilla közelében](https://kep.cdn.index.hu/1/0/650/6505/65059/6505906_7c86b2601077f6113e6485fb1bb858b4_wm.jpg)
A vékony kérgű fákban sokkal kevesebb az ilyen fehérje, ugyanakkor azt is megfigyelték, hogy olyan gének alakultak ki bennük, amik fenolos vegyületeket termelve védekeznek a megnövekedett UV-sugárzástól. Teixeira és munkatársai szerint a vékony kérgű fákban kétszeres volt a fenolos vegyszerek aránya. A vékony kéregben ráadásul könnyebben alakulnak ki olyan kis légutak, amik a parafadugó-gyártásnál selejtet eredményeznek, mert átjut rajtuk a levegő, így nem lehet lezárni velük a borosüveget.
A teljes parafadugó-ipar évente kétmilliárd dolláros forgalmat bonyolít, de ha ez így megy tovább, valószínűleg össze fog omlani. Azt már döntsék el a bormániások, hogy sajnos vagy szerencsére, de az utóbbi időben egyre jobban elterjedtek a műanyag dugók és a fém csavarzárak is.
![](https://indexadhu.hit.gemius.pl/redot.gif?id=nSCbubuYpDWJZLZs0TssLrbt33Lk5kbipuiZrkg89G3.g7/stparam=skrjjshgja/fastid=eeorncrnbsilkneetelidigetojp/nc=0)