Cecília
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Világrekorder a marsjáró Opportunity

665600main pia15689-full2 full
2014.07.30. 09:23

A Marson tíz évvel ezelőtt leszállt jármű már 40 kilométert megtett, amivel megdöntötte a korábbi rekodot: az Opportunity hagyta maga mögött a legnagyobb távot egy idegen égitest felszínén. Ez a teljesítmény különösen figyelemre méltó annak fényében, hogy a Mars-járótól mindössze egyetlen kilométer megtételét várták és nem is tervezték hosszabb táv teljesítésére. Persze a lényeg nem is a leküzdött távolság, hanem milyen mérések és tudományos felfedezések születtek.

Az Opportunity a július 27-én megtett 157 láb (48 méter) távolsággal már 25,01 mérföldnél (40,25 kilométer) tart. Júliusban a rover az Endeavour-kráter nyugati peremén déli irányban mozgott. 2011-ben több mint 20 mérföldet (32 kilométer) kellett megtennie, hogy elérje magát a krátert, ahol a peremen felszínre került agyagos és szulfátos ásványokat tanulmányozott. Az eredmények szerint ezt a területet régen kevésbé savas víz jellemezte, mint az Opportunity landolásának környezetét.

Ha a Mars-járó képes lesz a maratoni távot (42,2 kilométert) teljesíteni, akkor megközelíti a következő, a küldetés kutatói által Maraton-völgynek elnevezett célpontot. Mars körüli pályáról végzett megfigyelések szerint a völgy környezete agyagos ásványok lelőhelye lehet, ahol a meredek lejtők egyértelműen mutathatják a különböző rétegek közötti kapcsolatot.

Az eddigi távolság-rekordot a szovjet Lunohod-2 szonda tartotta, ami 1973. január 15-én landolt a Hold felszínén, ahol kevesebb mint öt hónap alatt 24,2 mérföldet (39 kilométer) tett meg. Ezt egyébként az LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter) keringő egység legújabb felvételei alapján határozták meg Irina Karachevtseva (Moszkvai Állami Egyetem), Brad Jolliff (Washington Egyetem) és Tim Parker (NASA JPL) vezetésével.

A marsjárók vezető kutatója, Steve Squyres (Cornell) értékelése szerint a Lunohod-missziók a bolygókutatás első aranykorának szimbolikus eszközei, míg az Opportunity és a Spirit a második ilyen korszak szimbólumai, melyek eredményeivel igyekeznek méltók lenni a nagy elődök teljesítményéhez. A rekorddöntéshez közeledve a kutatók el is neveztek egy hatméteres krátert az Endeavour külső peremén a Lunohod-2 küldetésről.