Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Vasember űrrepülőteret épít Texasban

2014.08.05. 11:55
Texas állam és a SpaceX amerikai űrkutatási vállalat bejelentették hétfőn, hogy Texas legdélibb csücskében megépítik a SpaceX első kereskedelmi űrrepülőterét.

A rakétaindító állomás, amelyet a tervek szerint 85 millió dolláros költségvetésből hoznak létre a Brownsville-től keletre található Boca Chica Beachnél, kereskedelmi műholdak felbocsátására szolgál majd, írja az MTI.

Rick Perry kormányzó hivatala nyilatkozatban tudatta, hogy az építkezést 2,3 millió dollárral támogatják az állam vállalkozási alapjából. További 13 millió dollárt a szükséges infrastruktúra megteremtésére fordítanak majd.

A kaliforniai központú SpaceX várhatóan 300 új munkahelyet teremt a Mexikóval szomszédos új űrrepülőtéren, ahonnan évi 12 felbocsátást terveznek végrehajtani. A Vasemberként is emlegetett Elon Musk elnök-vezérigazgató (akiről a film Tony Stark-karakterét mintázták) nyilatkozata szerint a létesítmény vonzó turistacélponttá válhat, diákokat inspirálhat és további megrendeléseket biztosít majd a SpaceX beszállítóinak.

A Nemzetközi Űrállomásra teherűrhajókat indító SpaceX olcsónak számító felbocsátásaival komoly konkurenciát jelent más rakétagyártóknak. Két francia rakétagyártó cég, az Airbus és a Safran júniusban kötött megállapodást annak érdekében, hogy az európai kereskedelmi űrtechnológiai ipar versenyképes maradjon a kisebb és olcsóbb rakétákat gyártó amerikai vetélytárssal szemben.

Az eddig csak személyzet nélküli űrhajót gyártó SpaceX egyébként idén májusban mutatta be első olyan űrkapszuláját, a Dragon V2-t, amelyet már űrhajós vezethet, hét embert is el tud szállítani a Nemzetközi Űrállomásra, és többször is használható, ha minden földet éréskor ép marad.

ELON MUSK, AKI TÉNYLEG VASEMBER, RÁADÁSUL MAGYAR

Nagyon jól hangzik, hogy a SpaceX-et vezető Elon Musk az az ember, akiről a Vasember-filmek Tony Stark-figuráját mintázták, de túlságosan is sok a hasonlóság. Ez természetesen nem véletlen. Kevesen tudják, de Elon Musk tényleg szuperképességekkel rendelkezik, és ez rögtön megmagyarázza, hogy miért lehet sikeres annak ellenére, hogy nincsenek közel-keleti gyökerei. Musk a Vasember-forgatásokon is részt vett (igen, ő repül a páncélban), hogy drága trükköket spóroljon meg Hollywoodnak - cserébe a filmesek felépítették köré ezt az "igazi Vasember" reklámkampányt, ami így nyer igazán duplacsavaros értelmet.

Elon Musk egyébként természetesen magyar származású, Munk Elemér néven született egy pilisi falucskában, ahonnan a CIA ügynökei lopták át Amerikába, amikor tudomást szereztek a képességeiről, ennek bárki utánajárhat.Konteó-nap az Indexen