Bonifác
10 °C
17 °C

Minden negyvenedik másodpercben öngyilkos lesz valaki

2014.09.04. 20:26 Módosítva: 2014.09.04. 20:28

A világon minden negyvenedik másodpercben öngyilkos lesz valaki - figyelmeztet legújabb jelentésében az Egészségügyi Világszervezet (WHO), ami felszólította az országokat, lépjenek fel az öngyilkosságok számának növekedése ellen. 

Tragédia, hogy a világon évente több mint 800 ezer ember vet véget önkezével az életének, és még többen kísérlik ezt meg - mondta el Margaret Chan, a WHO vezérigazgatója csütörtökön, amikor bemutatta Genfben a szervezetnek az öngyilkosságok megelőzéséről készített első globális jelentését.

Az öngyilkosságok megelőzhetőek lennének, sajnos azonban egyelőre csak a világ 28 országában léteznek prevenciós programok.

Magyarországon 26%-kal kevesebb öngyilkosság

Globálisan átlagosan százezer emberből 11,4 ölte meg magát 2012-ben. Magyarországon a jelentés szerint százezer emberből 19,1 követett el öngyilkosságot 2012-ben. Ez a szám a 2000-es adatokhoz képest 25,8 százalékos csökkenést jelent.

Az öngyilkosságok minden országban, szinte minden életkorban előfordulnak. A legveszélyeztetettebb korosztály a hetven év felettieké. Átlagban több - a gazdagabb országokban akár háromszor több - férfi követ el öngyilkosságot, mint nő. Az öngyilkosságot elkövetők legnagyobb része ötven év feletti. A 15-29 éves korosztályban az öngyilkosság a második halálozási ok.

Az öngyilkosok aránya a délkelet-ázsiai régióban a legnagyobb: a világon elkövetett öngyilkosságok 39 százaléka itt történt 2012-ben.

Akcióterv

Az elmúlt évben a WHO mind a 194 tagállama elfogadta azt az akciótervet, ami az öngyilkosságok tízszázalékos csökkentését tűzte ki célul 2020-ig. Ahhoz, hogy az öngyilkosságra hajlamos embereket megmentsék, nagyobb erőfeszítésekre van szükség, mint eddig - hangsúlyozta a vezérigazgató.

A WHO jelentését az öngyilkosságok megelőzésének szeptember 10-i világnapja előtt mutatták be.

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségét a 116-123 hívószámon, ami a nap huszonnégy órájában egész Magyarországról elérhető, és mobilról is ingyenesen hívható ( www.sos505.hu )!

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport