Gál
9 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

170 éve eltűnt a sarkkutató hajó, most megtalálták

2014.09.09. 20:51

Kanadai régészek megtalálták Sir John Franklin angol sarkkutató 1846-ban, az Északi-sark térségében eltűnt hajóinak egyikét – jelentette be Stephen Harper kanadai miniszterelnök kedden.

„Egyelőre nem tudjuk, hogy az HMS Erebus vagy az HMS Terror hajó roncsára bukkantak, de olyan felvételekkel bírunk, amelyek megerősítik, hogy a sarkkutató egyik hajójáról van szó. 2014. szeptember 7-én találták meg egy robot tengeralattjáró segítségével" – mondta a kanadai kormányfő.

A hajóra a Victoria-tengerszorosban bukkantak rá. A hajó a szakemberek szerint jó állapotban van. Ryan Harris búvárrégész, a kutatás egyik vezetője elmondta, hogy a szonárfelvételek tanúsága szerint fedélzetének egy része szinte teljesen sértetlen, csakúgy mint a főárboc, amelyet elmetszett a jég, amikor a hajó elsüllyedt. A szakember úgy véli, hogy a hajó belseje is ugyanilyen jó állapotban van. 

Franklin mintegy 200 éve indított expedíciói (Atlanti-óceánt a Csendes-óceánnal összekötő északnyugati átjáró felkutatására) vetették meg az alapját Kanada szuverenitásának az Észak-sarkon - tette hozzá Harper.

A kanadai nemzeti parkok régészcsoportjai a parti őrség segítségével 2008 óta hatszor indítottak kutatást a Franklin utolsó expedícióján eltűnt hajók felkutatására.

Franklin 134 fős kísérettel 1845-ben indult el az expedícióra az Erebus és Terror nevű hajókkal. 1845 júliusában még találkozott egy halászhajóval, amellyel utolsó üzenetét küldte Angliába. Amikor évek múltán sem érkezett semmi hír felőle, barátai 1848-ban a történelem egyik legnagyobb akcióját indították felkutatásukra, egészen 1859-ig tartott a keresés. 

Egy akkor talált üzenet szerint John Franklin és a legénység 23 tagja 1847. június 11-én meghalt. Az üzenetből nem derült ki, mi okozta a halálukat. 1848. április 22-én 105 túlélő elhagyta a hajókat, hogy gyalog jusson ki a szárazföldre. Bár partot értek, valamennyien meghaltak, a két hajót pedig elnyelte a jég.

Az elmúlt években a kutatók megtalálták az expedíció számos nyomát, 1984-ben és 1986-ban például a legénység három tagjának holttestére bukkantak.