Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mégsem repülhet a japán űrszonda

2014.12.02. 09:23

Ismét elhalasztották a japán Hajabusza–2 űrszonda indulását a hétfői erős szél miatt – közölte a japán űrügynökség, a JAXA. Az MTI azt írja, az űrszondát szállító H–IIA rakétát legkorábban szerdán lőhetik fel. Az eredetileg tervezett vasárnapi startot is a rossz idő miatt halasztották hétfőre. A szerdai indulás magyar idő szerint hajnali 5 óra 22 perckor lesz.

A Philae november 12-i üstökösre szállása után a kutatók izgatottan várják a japán szonda indítását. A terv szerint a hűtőszekrénnyi Hajabusza–2 több kisebb robotot, köztük a Minerva–II-t és a Mascot leszállóegységet szállítja az egy kilométer átmérőjű kisbolygó, az 1999 JU3 felszínére.

A kutatók szeretnének robbanást előidézni a kisbolygón, hogy mintákat vehessenek a belsejéből is. A kutatók szerint a Naprendszer 4,5 milliárd évvel ezelőtti keletkezése óta az aszteroida nem sokat változott.

A Hajabusza-1-nek 2010-ben sikerült az Itokava aszteroidáról pormintákat vennie. A Hajabusza-2 misszió mintegy 200 millió euróba, nagyjából 61 milliárd forintba kerül. Ha minden a tervek szerint alakul, a minták 2020-ban jutnak a Földre.