Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

90 kutató kapott doktori címet az MTA-tól

2014.12.05. 15:13

Kilencven kutató vehette át az MTA doktora cím megszerzését tanúsító oklevelét pénteken a Magyar Tudományos Akadémián. Ezzel 2667-re bővült a tudomány doktora vagy az MTA doktora címmel rendelkező hazai tudósok száma – írja az MTI.

  • Idén csaknem ugyanannyian szerezték meg az élettudományok és a műszaki tudományok területéről a címet; az előbbi kategóriában 32-en, az utóbbiban 34-en.
  • A társadalom- és bölcsészettudományok művelői közül 24-en kaptak oklevelet.
  • A legtöbben az orvosi tudományok osztálya, a filozófia és történelemtudományok osztálya, valamint a műszaki tudományok osztálya képviseletében lettek az Akadémia doktorai.
  • A kutatónők száma (13) a korábbi évekhez képest jelentősen csökkent.
  • A díjazott kutatók között idén a legfiatalabb 34 éves, a legidősebb 78.

Az új akadémiai doktorok között három tudós is van, akik a korábbi években az MTA Lendület kiválósági pályázata nyerteseként alapíthattak önálló kutatócsoportot:

  • Ősi Attila paleontológus, több gerinces őslény felfedezője;
  • Tapolcai János, aki az optikai hálózatok megbízható működéséhez kapcsolódó problémákat vizsgált és adott a megoldásukra módszereket;
  • Tusor Péter, aki a magyar egyházi elit római és bécsi integrációját kutatja.

Lovász László, az MTA elnöke köszöntőjében elmondta: az új akadémiai doktorok vezető kutatókként felelősséggel tartoznak azért, hogy Magyarországon továbbra is magas szintű kutatások folyjanak. Az elnök közös létérdeknek nevezte a tudományos utánpótlásképzésben való aktív részvételt, illetve a tudományos eredmények közvetítését a társadalom felé. Lovász cselekvő közéleti szerepvállalásra is biztatta a jelenlévőket.

Az MTA doktora cím – amire a tudományos fokozattal már rendelkező kutatók pályázhatnak – a tudományos előmenetel feltételét jelenti az akadémiai kutatóintézetek hálózatában és a felsőoktatási intézményekben. A cím birtokosai választhatók a Magyar Tudományos Akadémia levelező és rendes tagjaivá.