Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egy penny 2,5 millió dollárt is érhet

2015.01.13. 10:26

2,5 millió dollárért, nagyjából 630 millió forintért kelt el egy amerikai árverésen egy 1792-es egypennys. Az érme különlegessége, hogy kísérleti pénz volt, ezen próbálták ki az új mintázatot. Még csütörtökön vette meg egy kaliforniai férfi, pontosan 2 millió 585 ezer dollárért. Az értékes régiséget Robert Birch vésnökről Birch-centnek hívják – írja az MTI.

A dallasi Heritage aukciósház szerint a pénzérme a legszebb a tíz ismert példányból, amik a szabadságot jelképező nőalak mellszobrát ábrázolják – ennek a mintájára készült az amerikai Szabadság-szobor is. A kép körül a Liberty Parent of Science and Industry (A szabadság a tudomány és az ipar szülője) felirat olvasható; ez a mottó a forgalomba került pénzekre nem került rá.

Egy nappal korábban egy másik ritka pénzérmét is elárvereztek; az 1793-as amerikai pennyért 2,35 millió dollárt fizettek.