Edit
15 °C
29 °C

Így száguld majd a világ legerősebb rakétája

2015.01.30. 18:24

A SpaceX polgári űrvállalat közzétett egy videót arról, hogy is néz majd ki legfejlettebb és legerősebb rakétájuk, a háromhajtóműves Falcon Heavy startja.

Falcon Heavy Rocket

A videó legérdekesebb része természetesen továbbra is a visszatérő rakéták ábrázolása. A SpaceX a január eleji, balsikerű teszt ellenére sem adta fel, hogy olyan rakétafokozatokkal állítsa pályára a rájuk bízott terhet, amiknek első fokozata (vagyis az, ami az indításkor működik) előre kijelölt pontra, irányított leszállással térjen vissza ahelyett, hogy egyszerűen csak visszazuhanna és az óceánba csapódna.

A Falcon Heavy egyszerre akár 53 tonna hasznos terhet is képes lesz pályára állítani, ezzel az Apollo-küldetésekben használt Saturn-V-ösökön kívül minden más rakétát lepipál. A rakéta konfigurációját nem bonyolították agyon, hiszen tulajdonképpen egy, korábban már rendszeresen használt Falcon-9-es rakétára rákötöttek még kettőt, így a rakéta gyorsításának első fokozatát a három hajtómű egyszerre biztosítja.

A jelenlegi tervek szerint az első Falcon Heavy még idén a levegőbe emelkedik, bár azért addig senki ne tartsa vissza a levegőt: a startot eredetileg 2013-ra tervezték.